Morddömd får 60.000 kronor för knäskada

Publicerad 11 augusti 2020 kl 09.36

Inrikes. En morddömd fånge får nu 60.000 kronor i skattefri ersättning av staten sedan han skadat knäet under en fotbollsmatch på Kumlaanstalten, uppger GT.

Gilla artikeln på Facebook

Det var 2016 som en 39-årig fånge på Kumlaanstalten skadade knäet under en fotbollsmatch.

Mannen är dömd till 14 års fängelse för mord sedan han slagit ihjäl en annan man i ett parkeringsgarage i Borås 2013.

”När jag skulle ta bollen och vända mig så vred jag till knät så den knakade rejält. Än i dag har jag problem med knät och kan inte sträcka ut den helt", förklarade han i sin anmälan till Försäkringskassan.

Nu har Kammarkollegiet beslutat att mördaren, som idag sitter på den öppna anstalten Rödjan utanför Mariestad, ska få över 60.000 kronor i skattefri ersättning av staten för sin knäskada.

Enligt GT omfattas fångar av det statliga personskadeskyddet och mannen i fråga kan eventuellt få en utökad ersättning om han skulle börja jobba.

I sociala medier reagerar många på att 60.000 kronor är samma summa som anhöriga får vid mord. Det var den summa som Ebba Åkerlunds pappa först fick, men som sedan höjdes till 100.000 kronor. 60.000 kronor fick nyligen också anhöriga till 17-åriga Wilma Andersson, som förra året halshöggs brutalt av en svartsjuk arab.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0