Mordförsök mot dansk chefredaktör

Publicerad 5 februari 2013 kl 15.43

Politik.Den skandinaviska tidningen Dispatch Internationals danska chefredaktör Lars Hedegaard har utsatts för ett mordförsök, rapporterar dansk media.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 11-tiden som en man sköt efter Lars Hedegaard på Pelargonievej i Frederiksberg. Gärningsmannen utgav sig för att vilja överlämna ett paket och när Hedegaard skulle kvittera detta blev han beskjuten.

Det första skottet missade och ven över huvudet på Hedegaard och när gärningsmannen försökte avfyra pistolen igen fungerade den inte. Lars Hedegaard uppger att han då slog gärningsmannen i huvudet så att han tappade pistolen. En granne berättar.

– Jag mötte Lars Hedegaard i trappuppgången omedelbart efter skjutningen. Han berättade för mig att han hade blivit beskjuten och att kulen gick lite över huvudet på honom, säger grannen till politiken.dk.

Hela trappuppgången evakuerades av polis och paketet som överlämnades till Hedegaard har undersökts.

Gärningsmannen beskrivs av Hedegaard som tjock, runt 30 år och med arabiskt utseende.

Lars Hedegaard är en uttalad islam-kritiker och hotbilden mot honom är därmed hög. När tryckfrihetssällskapet hade möte i Malmö anhölls flera vänsterextremister och araber av polisen.

Lars Hedegaard, 70, är grundare och ordförande i det danska Tryckfrihetssällskapet. Han har tillsammans med Ingrid Carlqvist, ordförande i det svenska Tryckfrihetssällskapet, startat tidningen Dispatch International.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt har i starka ordlag fördömt mordförsöket som ett angrepp på yttrandefriheten.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0