Per Bolund vill att kommunerna ska få i uppdrag att "säkerställa en bra blandning av elever med olika bakgrund".

MP:s plan: Blanda upp landets elever

Publicerad 18 januari 2020 kl 17.40

Inrikes. Landets elever borde blandas upp efter sociala och etniska måttstockar. Det anser Miljöpartiet och Socialdemokraterna, heter det i häftig kritik som nu riktas mot de båda regeringspartierna.

Gilla artikeln på Facebook

Den senaste tidens brottsutveckling i Sverige, med rån och krigsliknande bombdåd även på rika Östermalm i Stockholm, har påvisat att det inte längre går att segregera sig bort från landets samhällsproblem.

Framöver kan detta bli ännu svårare. Nu kommer nämligen politikernas nästa plan: Blanda upp landets elever för att stoppa "segregation".

"Alla kommuner borde få i uppgift att säkerställa en bra blandning av elever med olika bakgrund i klassrummen", heter det i en debattartikel i Expressen skriven av bostadsminister Per Bolund och riksdagsledamoten Annika Hirvonen Falk från Miljöpartiet.

Enligt MP-politikerna är inte "närheten" till skolan den enda parameter som ska användas.

De vill "fördela eleverna" för att, som de menar, motverka segregation:

"Skolsegregationen är också ett problem för hela samhället. Om barn med olika bakgrund inte möter varandra i samtalen på samhällskunskapen och i leken på rasten så sätter vi vår största tillgång på spel, vår tillit till varandra. Vad händer med ett samhälle där barn med olika religion eller olika ekonomiska möjligheter aldrig träffas?"

Detta har fått SvD:s ledarskribent Ivar Arpi att reagera starkt.

Han menar att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet är ute efter att låta kommunerna bestämma i vilken skola svenskarnas barn ska gå. Och enligt honom handlar det inte om att placera barnen i den närmaste eller bästa skolan, utan i skolan "med mest social och etnisk blandning".

"Socialdemokraterna har i åratal velat skapa skolor med en 'allsidig social sammansättning'", skriver Arpi i en artikel i SvD idag och påpekar att S redan 2012 ville tvinga fram skolor som var "socialt och etniskt heterogena".

Men barn är inte ett integrationsverktyg, informerar han Per Bolund om. Ivar Arpi kallar idén för ett "experiment" mot landets barn.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.