Nationalistframgångar oroar turkledare

Publicerad 1 juni 2021 kl 06.55

Utrikes. Invandringskritiska nationalistpartiet Nationella folkfronten, Elam, fick 7 procent av rösterna i dagens val på Cypern, en fördubbling sedan 2016. Nu väcker framgångarna reaktioner på de turkockuperade delarna av ön.

Gilla artikeln på Facebook

Det konservativa center-högerpartiet DISY behöll en stark position med 27,8 procent av rösterna när 99,5 procent av valsedlarna hade räknats idag.

Men nationalistpartiet Elam, som ibland jämförs med det grekiska numera förbjudna partiet Gyllene Gryning, framstår som valets klara uppstickare med en nästan fördubbling av rösterna jämfört med 2016 års val, från 3,7 till 7 procent.

Bakom Elams framgångar ligger såväl missnöje med korruption bland de politiskt korrekta partierna som ett motstånd mot tredje världen-invandring från den turkiska sidan och en förnyad turkisk aggression, där bland annat spökstaden Varosha ska öppnas ensidigt av Turkiet, vilket Fria Tider tidigare skrivit om.

Partiet har anklagats för att vara "anti-turkiskt" och framgångarna möttes omedelbart av reaktioner på det turkockuperade norra Cypern, där den lokale turkledaren Ersin Tatar var snabb med att tolka nationalisternas valframgångar som ett argument för en turkisk tvåstatslösning.

Både Tatar och hans "premiärminister" Ersan Saner sade att valresultatet i republiken Cypern "bekräftar" turkarnas bild av att det inte längre går att ena Cypern i en federation.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.