Norskt missnöje med svensk gränsinsats

Publicerad 16 april 2021 kl 17.50

Utrikes. Hemvärnet i Norge är missnöjt med hur den svenska polisen sköter bevakningen av gränsen mellan de båda länderna. Det rapporterar Rana Blad.

Gilla artikeln på Facebook

Morten Myrvang, områdeschef för Hemvärnet i Mo-i-Rana, anser att de poliser som posterats på den svenska sidan är på plats i alldeles för liten omfattning. Ofta lämnas den svenska sidan av gränsen helt obevakad.

Som exempel nämns påskhelgen då många norrmän åkte över gränsen för att titta till sina stugor och sommarhus i Sverige. Eftersom flera gränspassager lämnades obevakade på den svenska sidan, skapade det bekymmer för norrmännen.

– Det är lite synd, för det undergräver det vi försöker upprätthålla här, säger Myrvang.

– Det är dumt om folk tror att det är fritt fram att köra över gränsen.

Den svenska polisens gruppchef i Umeå, Jörgen Lundin, säger till tidningen att allmänheten måste ta eget ansvar för att följa coronareglerna.

Gränskontroller mellan Norge och Sverige upprättades redan i mars förra året med anledning av coronapandemin. Under sommaren fick den norska gränspolisen hjälp från hemvärnet med att bevaka gränsen.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.