Gränsmur mellan USA och Mexiko samt gränsen mot Guatemala.

Nu vill Mexiko bygga mur – mot Guatemala och Belize

Publicerad 17 september 2016 kl 17.56
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Röster i Mexiko höjs nu för att bygga en mur som ska stoppa flödet av illegala invandrare. Men inte mellan Mexiko och USA, utan mellan Mexiko och Guatemala och Belize.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den mexikanska tidningen El Mañana i staden Reynosa i norra Mexiko som skriver om murförslaget som nu även uppmärk­sammats av Daily Mail.

Mexikos president Enrique Peña Nieto har hånat Donald Trumps vallöfte om att bygga en mur mellan USA och Mexiko för att stoppa flödet av illegala invandrare. Trots det är det många mexikaner som tycker att Trumps idéer är vettiga och fullt förståeliga.

"Trumps idé är bra", skriver El Mañana och fortsätter; "men istället för att bygga muren längs den nordliga gränsen mot Mexiko borde den byggas längs gränsen söderut för att stoppa flödet av central­amerikaner in till båda länderna".

I kommentarsfältet under artikeln hyllas förslaget. "#Trump2016", skriver en latinamerikansk man som numera bor i USA. "Jag stöder fullt ut muren längs den södra gränsen", skriver en annan medan en tredje person skriver att han "stöder alla murar: den som vill korsa gränsen kan göra det, legalt".

Enligt El Mañana är många av de illegala invandrare som varje år korsar gränsen mellan Mexiko och USA inte mexikaner utan central­amerikaner som endast använder sig av landet som transitland. FN uppger att 400.000 illegala invandrare strömmar in i Mexiko varje år, de flesta av dem drömmer om att ta sig vidare till USA.

Göder kriminalitet
Flera tidningar i Mexiko har intagit en mycket invandrings­kritisk hållning och belyser de sociala problem och kriminalitet som följer i invandringens spår. Så sent som idag publicerade El Mañana i Nuevo Laredo, alltså en annan mexikansk tidning med samma namn, en kritisk artikel om den illegala invandringen till USA.

Strömmen av tusentals latin­amerikaner som varje dag försöker korsa gränsen illegalt göder de lokala maffiorna och kriminella kartellerna. Ofta kidnappas människor längs gränsen av kriminella som därefter kräver lösesumma för dem. Många gånger slutar det med att de kidnappade mördas och myndigheterna har nyligen hittat liken efter ett hundratal mördade migranter.

Vägarna i delstaten Tamaulipas i norra Mexiko har blivit "dödens vägar", skriver El Mañana i artikeln som just nu toppar tidningens internetupplaga.

Journalisterna i Nuevo Laredo vet mycket väl vad de pratar om. El Mañanas redaktion och dess medarbetare har flera gånger utsatts för attacker från kriminella grupperingar när de skrivit om sådant som dessa inte vill ska uppmärksammas. I synnerhet när de avslöjat korrupta politiker och byråkrater.

2004 höggs journalisten Roberto Javier Mora García ihjäl utanför sitt hem – med 29 knivhugg. Två år senare stormade två beväpnade män in på redaktionen, detonerade en handgranat och sköt med automatkarbin. En journalist skadades i attacken som syftade till att skrämma tidningen till tystnad.

För fem år sedan blev en kvinnlig redaktör för en annan tidning i staden halshuggen. Anledningen? Hon hade beslutat sig för att trotsa de kriminella gängen och på internet avslöja en av de blodigaste kartellerna; Los Zetas.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.