Compacflt/CC-BY-NC

Ny rysk militär storövning

Publicerad 14 juli 2013 kl 14.37

Utrikes.Rysslands president Vladimir Putin gav i fredags klartecken för den största ryska beredskapsövningen sedan kalla kriget. Övningen genomförs i det östra militärdistriktet och antalet deltagande soldater och sjöman översteg på lördagen 160 000.

Gilla artikeln på Facebook

Den senaste ryska beredskapsövningen, som är den största sedan kalla kriget, inleddes i fredags, skriver RIA Novosti.

I sitt inledningskede under fredagskvällen involverade övningen över 80 000 man, fler än 1 000 pansarfordon, 130 stridsflygplan och 70 örlogsfartyg ur den ryska Stillahavsflottan. Under lördagsmorgonen utvidgades övningen till att omfatta över 160 000 man, enligt den ryska försvarsminstern Sergej Sjojgu som RIA Novisti citerar.

Detta var den tredje beredskapsövningen som beordrats av president Putin under 2013 och är en del av en pågående rysk militärreform. I höst planeras övningen Zapad-13 i det västra militärdistriktet, där Ryssland tillsammans med Vitryssland ska öva försvar mot ett amerikanskt uppsättande av en så kallad robotsköld i Östeuropa.

Övningen Zapad-09, som ägde rum 2009, fick Sverige att genomföra beredskapsövningen Dagny II där stora delar av Försvarsmakten förflyttades till Gotland.


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.