Gatesfoundation/CC-BY-NC-ND

Ny studie: Afrika kan bli självförsörjande

Publicerad 9 oktober 2012 kl 22.39

Vetenskap.Idag importerar Afrika söder om Sahara majoriteten av sitt vete med följd att internationell råvaruspekulation kan leda till svält och oroligheter. Ny studie visar dock att bara 10-25 procent av kontinentens potential för veteodling används och att afrikanerna enkelt kan bli självförsörjande.

Gilla artikeln på Facebook

Studien har jämfört förutsättningarna i 12 afrikanska länder och kommit fram till att beroendet av vete från den internationella marknaden är onödig och farlig, eftersom plötsliga pristoppar slår hårt mot afrikanska länder som istället skulle kunna bli självförsörjande, rapporterar Reuters.

Idag produceras 44 procent av vetet som konsumeras söder om Sahara lokalt, trots att bara mellan 10 och 25 procent av kapaciteten utnyttjas, beräknar International Maize and Wheat Improvement Center i sin rapport. Om mer vete odlades lokalt skulle risken för politisk oro vid matbrist och prischocker reduceras markant. De 12 miljarder dollar som afrikanerna nu betalar internationella spekulanter för importen av 40 miljoner ton vete skulle också stanna i den lokala ekonomin.

Det är i höglandområdena som vete kan odlas i tropikerna, något som redan sker framgångsrikt på sina ställen i Kenya, Etiopien och Sydafrika. Men enligt studien är förutsättningarna även utmärkta i länder som Rwanda, Burundi, Madagaskar, Tanzania och Uganda.

– Den biologiska potentialen finns där. Problemet är infrastrukturen, det gäller att hjälpa till att bygga vägar från jordbruksområdena till städerna, säger Hans-Joachim Braun, en av studiens upphovsmakare.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver

Jämförs med "Black lives matter". Statyer och monument i naziockuperade länder förstördes.0 Plus

Så uppstod de svenska stenblocksfälten

Upptäckten unik för de senaste 200 åren.. Glacial uppslitning bakom fenomenet i östra Sverige.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Sovjet-kartan visar: Sverige ett kärnvapenslagfält om tredje världskriget brutit ut. Nysläppta dokumentet: Götaland bas för atombomber.0 Plus