Studien har jämfört förutsättningarna i 12 afrikanska länder och kommit fram till att beroendet av vete från den internationella marknaden är onödig och farlig, eftersom plötsliga pristoppar slår hårt mot afrikanska länder som istället skulle kunna bli självförsörjande, rapporterar Reuters.
Idag produceras 44 procent av vetet som konsumeras söder om Sahara lokalt, trots att bara mellan 10 och 25 procent av kapaciteten utnyttjas, beräknar International Maize and Wheat Improvement Center i sin rapport. Om mer vete odlades lokalt skulle risken för politisk oro vid matbrist och prischocker reduceras markant. De 12 miljarder dollar som afrikanerna nu betalar internationella spekulanter för importen av 40 miljoner ton vete skulle också stanna i den lokala ekonomin.
Det är i höglandområdena som vete kan odlas i tropikerna, något som redan sker framgångsrikt på sina ställen i Kenya, Etiopien och Sydafrika. Men enligt studien är förutsättningarna även utmärkta i länder som Rwanda, Burundi, Madagaskar, Tanzania och Uganda.
Den biologiska potentialen finns där. Problemet är infrastrukturen, det gäller att hjälpa till att bygga vägar från jordbruksområdena till städerna, säger Hans-Joachim Braun, en av studiens upphovsmakare.