Henri Bergius/CC-BY-SA

Ny vikingabosättning funnen i Kanada

Publicerad 22 oktober 2012 kl 19.57

Vetenskap.Bevis för en ny vikingabosättning har hittats i Amerika, skriver National Geographic. På Baffin Island i norra Kanada i gamla ruiner har analyser av funna brynstenar visat att bosättningen var europeisk. Tidigare har endast en vikingatida bosättning varit känd i Amerika.

Gilla artikeln på Facebook

På 60-talet upptäcktes en vikingabosättning från omkring år 1000 i fiskarbyn L'Anse aux Meadows på Newfoundland i Kanada. Nu har arkeologer hittat bevis för att det existerade ännu en vikingabosättning i Amerika.

Man började komma bosättningen på spåren redan 1999 när arkeologen Patricia Sutherland hittade kordväv på ett museum som inte liknade något som arktiska invånare använde. Det visade sig likna kord som producerades på Grönland på 1300-talet. Hon undersökte fler museisamlingar och hittade ytterligare tråd och andra vikingaföremål som kom från fyra platser som sträckte sig över ett område från norra Baffin Island till norra Labrador, en sträcka på över 160 mil.

Sedan 11 år har hon grävt ut sekelgamla ruiner i Tanfield Valley på Baffin Island som ligger långt norr om polcirkeln. Fynden som har gjorts där har uppvisat stora likheter med vikingatida fynd på Grönland. Radiokolmetoden visar att dalen var bebodd på 1300-talet. På den tiden bodde vikingar fortfarande kvar på Grönland som övergavs först på 1400-talet.

Det slutgiltiga beviset kom när brynstenar som hade använts till slipning analyserades. De hade hittats i Tanfield Valley och på andra platser. På stenarna hittades spår av brons, mässing och järn som var okända för dåtidens invånare i Arktis.

Fynden presenterades på en konferens den 7 oktober i Kanada. Sutherland föreslog att vikingarna och urinvånarna i Arktis hade ägnat sig åt handel. Vikingarna bytte till sig elfenben från valross och pälsar som var eftertraktade i Europa. Vikingarna erbjöd troligen järn och trä.

I Grönlänningasagan nämns flera länder som upptäcktes av vikingarna. Man tror att dagens Newfoundland var det som i Grönlänningasagan kallades Vinland. Helluland var antagligen Baffin Island som ligger norr om det kanadensiska fastlandet. Området mellan det sydliga Vinland och det nordliga Helluland tror man var det som kallades Markland.

Enligt Grönlänningasagan seglade Leif Eriksson omkring år 1000 ut från Grönland och steg i land på Helluland. Han gick längs kusten och namngav ön på grund av dess hällar. Sedan satte han segel och for söderut till Vinland.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Vanligt socker kan upptäcka Alzheimers. Drabbade har mer socker i hjärnan än andra.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus