Nya sexlagen

Nya sexlagen i kraft

Publicerad 1 juli 2018 kl 16.42

Inrikes. Idag började riksdagens nya sexlag att gälla. Det innebär att du som man riskerar att dömas för "oaktsam våldtäkt" om du inte inhämtat "uttryckligt" samtycke från kvinnan du har sex med. Samtycke måste även inhämtas inför varje "nytt moment" av sexakten.

Gilla artikeln på Facebook

Trots mycket hård kritik från bland annat Lagrådet och Advokat­sam­fundet valde en helt enig riksdag att rösta igenom den nya lagen i slutet av maj.

Beslutet hade föregåtts av en statligt finansierad feministkampanj som hette "Fatta" och som under flera år propagerat för en samtyckeslag.

Enligt den nya lagen, som träder i kraft idag den 1 juli, blir huvudregeln att även frivilligt sex räknas som våldtäkt.

Män som deltar i samlag eller låter samlaget "övergå i ett nytt moment" utan att inhämta ett uttryckligt samtycke från kvinnan kommer nu att dömas för våldtäkt till upp till fyra års fängelse.

De två nya brott som införs kallas "oaktsam våldtäkt" och "oaktsamt sexuellt övergrepp".

För den som vill slippa att dömas för våldtäkt efter frivilligt samlag finns en ny app som heter Libra. Med appen kan kvinnans samtycke till sex registreras innan samlaget med hjälp av bank-id. Eftersom lagen kräver att samtycke inhämtas "inför varje nytt moment" under sexakten finns det dock en risk att mannen kan dömas för oaktsam våldtäkt ändå.

Den nya lagen stärker även minimistraffet något för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn, från fyra år till fem års fängelse.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0