Obama: USA krigar i Afghanistan till 2024

Publicerad 6 maj 2012 kl 14.26

Utrikes.USA kommer att ha krigförande trupp i Afghanistan fram till 2024. Det framgår i en försvarspakt som USA och Afghanistan skrev under, under veckan som gick.

Gilla artikeln på Facebook

Det framgår i reportage från Fox News lokala station i San Diego. Bland annat ska de amerikanska styrkorna träna afghanska armén, men även strida för att stötta regeringen i Kabul.

Pakten skrevs under på årsdagen av dråpet på Osama Bin Ladin. Det var ett år sedan Bin Laden, utan rättegång, obeväpnad arkebuserades i sitt hem av amerikanska specialstyrkor.

Skulle ha lämnat 2014
Obama har tidigare uppgett att USA avser ta hem sina soldater från Afghanistan 2014. Något som han nu alltså frångår. Kriget i Afghanistan har pågått sedan 2001 med tusentals dödsoffer. Bland annat 3000 döda soldater från den USA-ledda koalitionen ISAF, där bland annat Sverige ingår, och uppskattningsvis 20 000 döda civilister.

USA uppger inte hur många soldater som kommer att stanna i Afghanistan, men tjänstemän till Telegraph uppskattar antalet till 25 000 man.

Iran protesterar
Under söndagen protesterade Iran mot de amerikanska planerna på att stanna kvar i Afghanistan. Den iranska utrikesministern Ramin Mehmanparast sa i ett uttalande att pakten mellan USA och Afghanistan kommer att öka instabiliteten i Afghanistan, som gränsar mot Iran. Han sa vidare att ett tillbakadragande av utländska ockupationsstyrkor är det som skulle ge lugn och fred i regionen, skriver Fox News.

Spänningarna mellan Iran och främst Israel med USA har varit höga, på grund av schism kring Irans kärnkraftsprogram.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0