Spänningarna i Europa

Obamas försvarsminister hoppade av – går med i fredsrörelse istället

Publicerad 2 mars 2016 kl 13.02

Utrikes. Chuck Hagel, som var USA:s försvarsminister mellan 2013 och 2015, har gått med i en organisation som har som syfte att motverka ett nytt kallt krig mellan västvärlden och Ryssland.

Gilla artikeln på Facebook

Organisationen, The American Committee for East-West Accord, grundades i början av 2014 som en reaktion mot att den amerikanska regeringen antog ett alltmer konfrontativt tonläge mot Ryssland.

Medlemmarna är "affärsmän, akademiker, tjänstemän, jurister" och andra som "är djupt bekymrade över möjligheten till ett nytt (och potentiellt ännu farligare) kallt krig mellan USA/Europa och Ryssland".

Att Chuck Hagel, som hastigt och lustigt lämnade sin position efter knappt två år som försvarsminister i februari 2015, har gått med i gruppen har gått närmast obemärkt förbi i etablerade medier.

När Barack Obama nominerade Hagel till försvarsminister väckte beslutet högljudd kritik. Företrädare för Israellobbyn anklagade då Hagel för att vara antisemit eftersom han i en intervju 2006 hade varnat för att Israellobbyn "skrämmer upp" politiker i Washington.

– Jag är en amerikansk senator, inte en israelisk senator, sade han också.

Chuck Hagel har under åren också utmärkt sig som en kritiker av de så kallade neokonservativa och deras krigsprojekt i Mellanöstern.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kineser publicerar Bidens sexfilmer

Efter laptopskandalen. Visar crackrökande vicepresidentsonen när han har sex med olika kvinnor.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.