Petro Porosjenko kallas för "Chokladkungen" och kontrollerar bland annat en liberal tv-kanal.

Oligark blir Ukrainas president

Publicerad 26 maj 2014 kl 21.33

Inrikes. Dollarmiljardären och mediemogulen Petro Porosjenko sopade mattan med motståndet och kammade hem 54 procent av rösterna i söndagens presidentval i Ukraina.

Gilla artikeln på Facebook

Porosjenkos närmaste rival, Julia Timosjenko, hade drygt 13 procent när 85 procent av rösterna hade räknats. På grund av avståndet mellan kandidaterna kommer det inte att krävas en andra valomgång, enligt Ukrainas valkommission.

Ukrainas ställföreträdande president Aleksandr Turtjinov har redan gratulerat sin nyvalde efterträdare.

Valet bojkottades dock i stora delar av östra Ukraina.

Petro Porosjenko äger bland annat chokladimperiet Roshen kontrollerar tv-kanalen Kanal 5, som spelade en viktig roll under den liberala så kallade orangea revolutionen år 2004. Han var också utrikesminister mellan 2009 och 2010.

Likt en stor del av de övriga så kallade oligarkerna, som efter kommunismens fall kontrollerar den större delen av Ukrainas ekonomi, har Porosjenko judisk påbrå och har därför utsatts för antisemitiska angrepp.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som uppger sig känna Porosjenko "väl", är glad över att den västvänlige oligarken har utnämnts till ny president.

– Det är bra för Ukraina och bra för Europa, säger Bildt till SR, och konstaterar att Porosjenko sagt sig vilja skriva under det kontroversiella associationsavtalet med EU "så snabbt som möjligt".


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ryssland kritiserar USA för förföljelse av oliktänkare

PK-terrorn "kränker mänskliga rättigheter", enligt Putins UD. "Folk som inte åtalats för brott får sparken från sina jobb, blockeras från sociala medier och blir offentligt utfrysta"0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0