Pojke döms för hakkors

Publicerad 9 juni 2014 kl 14.05

Inrikes. En 15-årig pojke dömdes tidigare i år till ungdomsvård för "hets mot folkgrupp" efter att ha klottrat ett hakkors på ett sopskjul utanför en skola i Hässleholm. Nu har hovrätten fastställt domen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i oktober förra året som pojken klottrade en penis och ett ungefär 15 cm stort hakkors på väggen utanför skolan. Dessutom skrev han ”tack för mopeden pappa".

I förhör har 15-åringen sagt att han gjorde detta eftersom han var arg på en annan elev och ville rita något extremt för att reta honom. Han uppgav att det inte var hans mening att kränka någon.

Hovrätten slår dock fast att pojken kände till symbolens innebörd och därmed "uppsåtligen spritt ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper".

"Han har trots denna vetskap valt att rita ett hakkors på den aktuella dörren. Han måste därför enligt tingsrättens mening ha insett att hans handlande har inneburit ett uttryck om hot eller missaktning mot den judiska folkgruppen och förintelsen av flera miljoner människor, främst av judisk härkomst, under andra världskriget", står det i domen.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

DN:s "avslöjande": Folk får välja läkare

Nytt rasistscoop från morgontidningen. Under-cover journalisten bad att få "svensk-svenska" läkare och tandläkare – lyckades.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0