De diskriminerade männen får 100.000 var i skadestånd.

Polisen erkänner: Diskriminerade svenska män

Publicerad 28 maj 2015 kl 18.13

Lag & Rätt. Under flera års tid har polisen förnekat och försökt mörka en omfattande etnisk och könsmässig diskriminering vid antagningen till Polishögskolan. Men en färsk dom från Stockholms tingsrätt sätter punkt för detta. Polisen har brutit mot diskrimineringslagen och tvingas nu betala stora skadestånd till fyra utsatta.

Gilla artikeln på Facebook

För fyra och ett halvt år sedan stämde Daniel Ståhl och ytterligare tre män Polismyndigheten (dåvarande Rikspolisstyrelsen) för diskriminering vid antagning till Polishögskolan. Till sin hjälp tog de stiftelsen Centrum för rättvisa. 

I likhet med tusentals andra som genom åren sökt till Polishögskolan slogs de ut av ett antagningssystem som innehöll en djupgående diskriminering på grund av kön och etnicitet.

Trots att två tredjedelar av de sökande var män och männen gjorde bättre ifrån sig på både fys- och språkproven gick exakt hälften av platserna till kvinnor.

Inför en planerad huvudförhandling i Stockholms tingsrätt fann polisen ingen annan utväg än att backa. Häromdagen kom domen som bekräftade att polisen gått med på att utbetala hela de yrkade skadestånden – 100.000 kronor till var och en av de drabbade.

– Detta är principiellt mycket betydelsefullt. Polisen har i praktiken erkänt att man har diskriminerat på grund av kön och etnisk bakgrund. Vi kommer nu mycket noga följa hur polisen och de politiskt ansvariga säkerhetsställer att detta inte upprepas, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa och ombud i fallet.


Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus