Polisen storsatsar mot åsiktsbrott

Publicerad 22 mars 2018 kl 19.27

Inrikes. Polisen i region Syd ska nu lägga extra fokus på att bekämpa och utreda så kallade hatbrott som "hets mot folkgrupp". En särskild regional grupp ska bildas med ansvar för att utreda och stötta i ärenden av detta slag i hela regionen, skriver polisen på sin hemsida. Enligt polisen ska utredningarna genomföras med skyndsamhet och särskild kompetens.

Gilla artikeln på Facebook

Det är inför de stundande valen i höst som polisen i södra Sverige nu ska satsa extra på att bekämpa så kallade hat- och demokratibrott.

Polisen nämner brott som "hets mot folkgrupp", men påpekar att hatbrott kan gälla vilket brott som helst om avsikten varit att kränka någon person på grund av dennes ursprung, etnicitet, hudfärg, trosuppfattning eller sexuella läggning. Finns det ett så kallat hatbrottsmotiv kan förövaren få en strängare påföljd för brottet.

Demokratibrott beskriver man som brott som hotar någons grundlagsskyddade rätt att utöva till exempel sin yttrande- och religionsfrihet.

Polisen i region Syd har redan en hatbrottsgrupp, och det är nu den som ska utökas under våren så att den fungerar i hela regionen. Den ska få ett "helhetsuppdrag" med demokrati- och hatbrott.

– När det gäller de hatbrottsmotiv som finns ska de både verka som stöd för de utredare som utreder ute i polisområdena, men vissa brott ska de också utreda eftersom det behövs specialkompetens, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten, i ett videoklipp.

– Demokrati- och hatbrott är något som vi ska titta särskilt på. Vi ska se till att vi utreder de här brotten med särskild kompetens och helst med lite skyndsamhet för att säkra de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Polisen ska också arbeta med att skapa förtroende bland grupper som sägs vara utsatta för "hatbrott", så att ännu fler vågar polisanmäla.

Enligt Stenkula finns det ett stort mörkertal bland dem som utsätts för sådana här brott, bland annat för att de tvekar att anmäla.


Nyheter från förstasidan

"Skicka hem henne!" – publikens slagord på Trumpmötet

Trumps hårda attack mot vänsterpolitikern. Stor del av publiken skanderade att Ilhan Omar borde skickas hem till Somalia.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0