Polisens svar: Vi har utvisat 42.000 personer

Publicerad 21 oktober 2020 kl 19.29

Inrikes. Mellan 2016 och 2020 genomförde polisen 42.000 verkställigheter av personer som inte har rätt att vistas i Sverige. Det uppger polisen inför kvällens "Uppdrag granskning" i SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Uppdrag granskning uppmärksammar i sitt program i kväll att Kriminalvården har misslyckats med att verkställa utvisningar av 81 utvisade personer mellan åren 2016 och 2019. Detta har kostat 16 miljoner kronor, enligt programmet.

Nu har gränspolisen publicerat ett svar på uppgifterna på sin hemsida.

"Under perioden 2016-2020 har polisen registrerat 42 000 verkställighetsresor. Under samma tidsperiod är det 81 ärenden som av olika anledningar avbröts under resan eller vid ankomst till verkställighetslandet. Det innebär att drygt 98 procent av polisens verkställighetsresor genomförs, och återvändaren tillåts resa in i det land som han eller hon verkställs till", skriver polisen.

– Vårt uppdrag handlar om att på olika sätt förmå personer som inte har rätt att vistas i landet, att på ett humant sätt lämna Sverige. Men det finns ett antal länder som det av olika skäl är svårt att verkställa till utan återvändarens medverkan, säger Patrik Engström chef på gränspolisen.

De länder som är svåra att utvisa till utan återvändarens medverkan skiljer sig enligt polisen över tid:

"Vissa länder bedöms vara svåra av juridiska skäl, t.ex. om Migrationsverket har gjort ett rättsligt ställningstagande om risk för brott mot mänskliga rättigheter vid tvångsutvisningar. Andra länder tar inte emot egna medborgare som inte självmant åker tillbaka."


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0