Polishunden Ilya undersöker omgivningarna kring en sjö. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Polishunden Ilya hittade lik i sjö

Publicerad 14 september 2020 kl 12.27

Inrikes. Efter att ha varit försvunnen i nästan tre dygn hittades en livlös man i en sjö i Västmanland. Polisens specialsökhund Ilya vägledde sin hundförare till platsen för upptäckten.

Gilla artikeln på Facebook

I början på sommaren försvann en man ifrån sitt hem i de norra länsdelarna i Västmanland. Några dygn senare letade polisen fortfarande efter mannen och i sökarbetet deltog specialsökhunden Ilya, som är tränad att hitta blod, saliv, hår och föremål som en människa hanterat.

– Vid en sjö satte jag på en spårsele med lina på Ilya som är signalen om att hon ska påbörja sökarbetet efter vittring från människor. Hon tog direkt upp ett spår och sprang rakt ut i skogen, vilket gjorde att jag trodde att vi skulle hitta mannen där. Men istället hittade vi en mindre narkotikagömma som någon förmodligen ganska nyligen besökt, säger Ilyas hundförare Charlotte på polisens hemsida.

Hundekipaget gick tillbaka mot sjön och just den här dagen pågick sökarbetet i över 30 graders värme. Ilya svalkade sig med ett bad i sjön och poliserna bestämde sig för att koncentrera sökarbetet runt sjön och de höjder som fanns längs ena sidan.

Hundekipaget rörde sig tillsammans med polisen längs sjökanten som leder upp till en höjd.

– Jag kände att vinden svepte lätt ifrån sjön och såg hur Ilya travade tillbaka ner mot den. Först tänkte jag att hon ville bada igen, men hon stannade till istället för att dyka i som hon brukar göra. Hon stod vid sjökanten och vädrade med nosen samtidigt som hon tittade ut över vattnet, det var ingen tydlig signal men jag förstod ändå att det var något som gjorde henne nyfiken. När jag tog mig ner till sjön såg jag en människa ligga en bit under vattenytan ett par meter ut från sjökanten.

– Det var Ilyas nyfikenhet att följa upp det hon fick i nosen som den här gången gjorde att vi kunde hitta det vi letade efter. Nyfikenhet är en egenskap man värdesätter högt hos en polishund. Polisen har många duktiga hundekipage som bedriver ett viktigt arbete, inte minst när det gäller räddningsinsatser.

Polisen bedömde att det inte låg något brott bakom dödsfallet och anhöriga informerades snabbt om att mannen hittats.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur