Premiär för årets hummerfiske

Publicerad 20 september 2020 kl 15.20

Inrikes. I morgon måndag klockan 07.00 är det premiär för årets hummerfiske. Fritidsfiskare får fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december.

Gilla artikeln på Facebook

Det är många regler att hålla koll på. När man fiskar efter hummer får man exempelvis bara använda hummertina.

– Får du hummer i något annat redskap ska du genast släppa tillbaka den i havet, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i ett uttalande.

Det är HaV som är ansvarig myndighet för våra svenska hummerbestånd och tar fram reglerna för fisket. De baseras bland annat på biologisk rådgivning från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och är till för att fisket ska bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt.

Martin Karlsson lyfter fram några av de regler som gäller: Det är viktigt att märka sina redskap och sumpar och att visa hänsyn till andra fiskare.

– Se även alltid till att tynga ner linan från fiskekulan så att linan inte ligger och flyter i ytan med risk för att du själv eller någon annan kör sönder den, säger han.

Ibland kan fiskare få upp humrar som inte hör hemma i svenska vatten. Den amerikanska hummern (Homarus americanus) hittades första gången 2008 i svenska vatten.

– Ett bekymmer med den amerikanska hummern är att den kan bära med sig sjukdomar eller parasiter. Detta kan i sin tur drabba våra svenska humrar, förklarar Martin Karlsson.

För att få bättre kunskap om hur utbrett problemet är utlovar Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, en del av SLU, en belöning på 500–1.000 kr (beroende på vikt) för humrar som misstänks vara amerikanska, men först efter godkännande per telefon. Fiskaren ringer alltså direkt från båten. Belöning delas även ut för humrar, både europeiska och amerikanska, som misstänks vara sjuka. De kan till exempel ha många mörka fläckar på skalet, ett tecken på så kallad shell disease.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.