Regeringen: Prioritera "islamofobiska" brott

Publicerad 17 oktober 2019 kl 14.43

Inrikes. Regeringen ger nu Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att göra en fördjupad studie av så kallade islamofobiska hatbrott, skriver regeringen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen lägger nu mer resurser på att bekämpa vad den kallar "islamofobiska hatbrott". Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att göra en hel fördjupad studie av sådana brott.

– Vi vet att muslimer utsätts för hot och hat i vårt samhälle. Det är viktigt att öka kunskapen om islamofobiska hatbrott så att vi kan sätta in kraftfulla åtgärder. Rasismens yttringar hör inte hemma i vårt samhälle, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

"Studien ska belysa den islamofobiska hatbrottslighetens karaktär för att uppnå mer kunskap så att det förebyggande arbetet mot rasism, särskilt islamofobi, kan stärkas", skriver regeringen.

Enligt Löfvenregeringen ökar "radikalnationalismen" i Sverige:

"Av Säkerhetspolisens årsbok för 2018 framgår att en främlingsfientlig och radikalnationalistisk idéströmning ökat i samhället, främst via internet. Det bidrar till en växande bred radikalnationalism som inkluderar radikala och våldsbejakande grupper. Dessa idéströmningar och rasistiska organisationer sprider exempelvis islamofobiska budskap."

Regeringen påpekar att "tryggheten" måste stärkas för så kallade utsatta grupper och "hatbrotten" förebyggas och bekämpas.

"Brottsoffren ska uppleva att brotten och offrens utsatthet tas på stort allvar", påpekar man.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2021. Brå ska även tillämpa ett "jämställdhetsperspektiv".


Soldiers of Odin

"Jaktsäsongen har inletts." Medborgargardet poserar med brännbollsträn och kedjor i film som textats på arabiska.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0