Regeringen: Prioritera "islamofobiska" brott

Publicerad 17 oktober 2019 kl 14.43

Inrikes. Regeringen ger nu Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att göra en fördjupad studie av så kallade islamofobiska hatbrott, skriver regeringen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen lägger nu mer resurser på att bekämpa vad den kallar "islamofobiska hatbrott". Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att göra en hel fördjupad studie av sådana brott.

– Vi vet att muslimer utsätts för hot och hat i vårt samhälle. Det är viktigt att öka kunskapen om islamofobiska hatbrott så att vi kan sätta in kraftfulla åtgärder. Rasismens yttringar hör inte hemma i vårt samhälle, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

"Studien ska belysa den islamofobiska hatbrottslighetens karaktär för att uppnå mer kunskap så att det förebyggande arbetet mot rasism, särskilt islamofobi, kan stärkas", skriver regeringen.

Enligt Löfvenregeringen ökar "radikalnationalismen" i Sverige:

"Av Säkerhetspolisens årsbok för 2018 framgår att en främlingsfientlig och radikalnationalistisk idéströmning ökat i samhället, främst via internet. Det bidrar till en växande bred radikalnationalism som inkluderar radikala och våldsbejakande grupper. Dessa idéströmningar och rasistiska organisationer sprider exempelvis islamofobiska budskap."

Regeringen påpekar att "tryggheten" måste stärkas för så kallade utsatta grupper och "hatbrotten" förebyggas och bekämpas.

"Brottsoffren ska uppleva att brotten och offrens utsatthet tas på stort allvar", påpekar man.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2021. Brå ska även tillämpa ett "jämställdhetsperspektiv".


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Kriget är slut – nu ska de hem. Danska S-regeringen beordrar sitt migrationsverk att ompröva redan fattade asylbeslut.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0