Bostadsbubblan
Stefan Ingves.

Riksbanken varnar för "djup" lågkonjunktur

Publicerad 1 juni 2016 kl 10.50

Ekonomi. Riksbanken erkänner nu öppet att bostadsbubblan i Sverige är ett allvarligt problem som riskerar att leda till en långvarig lågkonjunktur.

Dela artikeln

– Historiskt sett har kraftiga fall i tillgångspriser i kombination med en stor privat skuldsättning bidragit till djupa och långvariga lågkonjunkturer, säger riksbankschef Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

Enligt Riksbanken innebär ökningen av bostadspriserna och skuldsättningen till att både hushåll och storbanker blivit "mer sårbara".

"Därför behövs åtgärder både för att minska riskerna med hushållens ökade skuldsättning och stärka motståndskraften hos svenska banker. Om så inte sker kommer obalanserna att öka, vilket i förlängningen kan bli mycket kostsamt för samhällsekonomin", skriver banken.

I samband med att hushållens skulder fortsätter att öka och en allt större del av lånen tas till rörlig ränta blir hushållen mer sårbara. Bankernas sårbarheter beror enligt Riksbanken dels på stora exponeringar mot bostadssektorn och dels på att det svenska banksystemet är "stort, koncentrerat och sammanlänkat". De svenska storbankerna har dessutom en hög andel marknadsfinansiering, varav en stor del är i utländsk valuta.

"Konsekvenserna för svensk ekonomi vid en allvarlig störning som drabbar det svenska banksystemet kan bli mycket stora", skriver Riksbanken.

Ingves föreslår nu flera åtgärder för att stoppa hushållens skenande skuldsättning, exempelvis riktade mot bostadsmarknaden för att få en bättre balans mellan utbud och efterfrågan.

"Det behövs även skattereformer som minskar hushållens vilja eller förmåga att skuldsätta sig. Det är även viktigt med makrotillsynsåtgärder, exempelvis ett skuldkvotstak, alltså ett tak för hur stor skulden får vara i förhållande till den disponibla inkomsten. Ett skuldkvotstak kan vara ett effektivt verktyg för att begränsa riskerna med hushållens skuldsättning och det är viktigt att FI nu får den beslutskraft som behövs för att kunna bedriva en effektiv makrotillsyn", skriver Riksbanken.

Han vill även rädda de svenska storbankerna genom att se till att de "har god motståndskraft".

"Det är angeläget att säkerställa att storbankerna har tillräckligt mycket kapital genom att införa ett bruttosoliditetskrav som ett komplement till de riskvägda kapitalkraven. Detta för att de riskvägda kapitalkraven har brister som kan medföra att bankerna har för lite kapital. Det finns även skäl att överväga ytterligare skärpningar av det riskvägda kapitalkravet. Det är också viktigt att bankerna har tillräckligt med likviditet för att hantera alla sina likviditetsrisker."

En presskonferens med Stefan Ingves kommer att hållas på Riksbanken klockan 11 på onsdagen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler unga kvinnor hos Kronofogden

Orsaken: Lyxkonsumtion på kredit.. Nu går de unga kvinnorna om männnen som kunder hos Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0