Ryska svaret: "Inkompetenta EU-byråkrater" skyller pandemin på Ryssland

Publicerad 19 mars 2020 kl 13.24

Utrikes. Ryssland gjorde som Kina för att stoppa coronavirus från att spridas. Nu bygger man även ett helt nytt sjukhus bara för att kontrollera viruset. EU gjorde däremot fullständigt fel, och skyller nu sin "inkompetens" på Ryssland, hävdar RT.

Gilla artikeln på Facebook

Flera länder i världen har lyckats hejda det mycket smittsamma coronaviruset från att spridas i samhället. Det senaste dygnet har Kina inte haft ett enda fall. Även Ryssland är ett av dessa länder.

De har lyckats genom snabba och omfattande åtgärder. Enligt WHO är detta också den mest effektiva åtgärden mot smittan, att snabbt agera, att masstesta, behandla och isolera människor.

Att Ryssland än så länge lyckats kontrollera smittan beror enligt RT inte på tur utan på att man "snabbt tog pandemin på allvar till skillnad från Europa, som undvek att göra någonting förrän det var för sent".

– Tack vare snabba förebyggande åtgärder både på nationell och regional nivå redan under de första veckorna lyckades vi hålla tillbaka en massiv, och jag vill betona massiv, spridning av viruset i Ryssland, säger den ryske presidenten Vladimir Putin.

Tack vare sina kvicka och effektiva åtgärder räknar nu Ryssland med att kunna hantera smittan även om den fortsätter försöka sprida sig. Landet har bland annat byggt ett helt nytt sjukhus bara för coronasmittade, precis som Kina, där viruset åtminstone tillfälligt helt stoppats från att växa. Bara existerande sjukhus är nämligen inte tillräckliga för att hejda smittan, enligt RT.

"Vi vet att det går att kontrollera pandemin, se på Hong Kong, Sydkorea, Japan och Kina, men man måste göra det på rätt sätt", rapporterar den ryska tv-kanalen.

Men Europa gjorde nästan ingenting för att stoppa viruset i början. När EU sedan kom på att det var för sent, förklarade man i stället att alla invånare ändå kommer få smittan.

EU har också skyllt coronakrisen på Ryssland, som nu påstås sprida desinformation för att "fördjupa hälsokrisen i västländer".

Enligt RT finns det inga trovärdiga uppgifter som styrker detta, utan det handlar i stället om "inkompetenta EU-byråkrater som misskötte en epidemi, lät tusentals dö i onödan, och nu letar efter en syndabock".


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus