Ny grundlag klubbad i Moskva: Putin kan sitta kvar till 2036

Publicerad 5 juli 2020 kl 16.35

Utrikes. Rysslands president Vladimir Putin skrev igår under en ny rysk konstitution. Den nya konstitutionen ger den 67-årige presidenten möjlighet att sitta kvar vid makten fram till år 2036.

Dela artikeln

Mellan 25 juni och 1 juli har en landsomfattande folkomröstning hållits i Ryssland om antagandet av en ny konstitution. Folkomröstningen och den nya lagtexten har på flera punkter kritiserats av Ryssland- och inte minst Putinkritiska röster i västvärlden.

Den kanske mest iögonenfallande förändringen är att Putin, tack vare den nya konstitutionen, kan sitta kvar vid makten i ytterligare två mandatperioder. Enligt den gamla konstitutionen hade han annars tvingats avgå senast vid presidentvalet 2024.

Enligt den fram till igår rådande konstitutionen kunde nämligen en rysk president sitta max två mandatperioder i rad åt gången. Dock utan övre gräns för hur många mandatperioder någon kunde inneha posten totalt.

Därför tvingades Vladimir Putin 2008 lämna över presidentposten till nära vännen och partikollegan Dmitrij Medvedev. 2012 kunde Putin emellertid åter väljas till president, och nu vara president i tolv år i sträck eftersom mandatperioden under Medvedevs presidentskap utökats från fyra till sex år.

Enligt den nya konstitutionen får visserligen en president sitta max två mandatperioder totalt, men ett undantag har skapats för just Putin som gör att han kan börja om från början med sina mandatperioder från och med nästa presidentval. Det tolkas av Putinkritiker som att han genomfört en maktkupp.

Stärkt minimilön
Andra förändringar, som tilltalar en nationalistiskt sinnad befolkning, är att den ryska konstitutionen ges företräde före internationell rätt. Äktenskapet ges grundlagsskydd och definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna och det ryska språket skrivs in i konstitutionen.

Vidare förbjuds statsråd, domare och andra med högre ämbeten från att ha dubbla medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd i något annat land än Ryssland. Något som kan lägga krokben för oppositionella ryska politiker som går i exil eller söker stöd från utlandet.

Men det som kanske varit de viktigaste punkterna för att förmå nästan 80 procent av ryssarna att rösta ja till den nya konstitutionen är att minimilöner och pensioner numera har grundlagsskydd. En minimilön får inte understiga existensminimum och pensionerna ska regelbundet höjas enligt ett förutbestämt index.

Rysslands främsta oppositionspolitiker, Kommunistpartiets ledare Gennady Zyuganov, uppmanade förra månaden sina väljare att rösta nej till den nya konstiutionen.

– Den nya grundlagen stärker endast presidentens diktatorroll och konsoliderar hans oligariska dominans, sade Zyuganov.

Men det är en uppmaning som inte tycks ha hörsammats av majoriteten av den ryska befolkningen bland vilken Putin är populär.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Ekonominyheter

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Kommunen: "Olämpligt". Nu tvingas den enda öppet homosexuelle ledamoten sluta i barn- och familjenämnden.0 Plus

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Linköpingsforskare har skapat atomlager av guld. Döper nya supertunna materialet till "guldén".0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0