Arkivbild.

Så ska polisen möta brotten: Bli mer mångkulturell

Publicerad 23 januari 2020 kl 10.32

Inrikes. Polismyndigheten i Sverige vill nu ha "mer mångfald" för att kunna möta brottsligheten i landet. Mer mångfald i kåren anses betyda höjd kompetens, uppger P4 Stockholm.

Gilla artikeln på Facebook

Det är regeringen som sedan tidigare har gett polisen i uppdrag att rekrytera fler kvinnor samt medarbetare med utländsk bakgrund.

Detta för att, som Sveriges Radio uttrycker det, "höja kompetensen och få bättre representation".

Uppdraget har dock inte lyckats, erkänner myndigheten. Av de som antogs till polisutbildningen i höstas var knappt tio procent invandrare och lite över två procent var kvinnor med invandrarbakgrund.

Totalt, av de som sökte utbildningarna, hade var fjärde utländsk bakgrund. Men de lyckades sämre i betygsurvalen. De presterade också sämre i språktester och andra antagningsprov.

– Vi behöver de kompetenserna, framför allt när polisen ska växa. Det är språkkompetens men också det jag kallar kulturkompetens, säger polismästare Max Lutteman, som har ett "nationellt uppdrag att attrahera kompetens", till P4 Stockholm.

Enligt Lutteman är invandrare bland annat viktiga i utredningar där de inblandade kommer från andra kulturer. Genom att använda utredare från samma kultur, kommer polisen bättre kunna förstå kulturen.

Polisen, som i SR-inslaget klargör att 30 procent av Sveriges befolkning nu har utländsk bakgrund, säger dock att man inte tänker sänka antagningskraven för att kunna värva fler invandrare.

P4 har även talat med Natasha Pedersen, som har iransk-danskt ursprung och som blivit antagen till polisutbildningen på Södertörns högskola. Hon hoppas kunna bidra till mer "mångfald" inom polisen och att fler människor i landet således ska kunna identifiera sig med polisen när det inom kåren finns en "bredare kultur", som hon uttrycker det.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.