Sjukhus i katastrofläge efter sprängningen

Publicerad 7 juni 2019 kl 11.31

Inrikes. Universitetssjukhuset i Linköping är nu i katastrofläge efter den enorma explosionen i staden på fredagsmorgonen.

Gilla artikeln på Facebook

Region Östergötland har nu bekräftat en "allvarlig händelse" och upprättat en särskild sjukvårdsledning på regional nivå och på Universitetssjukhuset i Linköping.

Detta med anledning av explosionen i centrala Linköping vid 09-tiden på fredagen.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala har försatts i förstärkningsläge. Sjukhusen förbereder sig på detta sätt för att kunna ta hand om ett större antal skadade om det skulle visa sig att det behövs, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Samtidigt har Universitetssjukhuset i Linköping försatts i "katastrofläge", vilket är den allra högsta nivån. Varför man valt denna beteckning är oklart.

Enligt Expressen ska 25 personer vara skadade.

Men exakt vad det är som exploderat är fortfarande oklart. Räddningstjänsten gick tidigare ut med uppgifter om en gasexplosion, men har senare dementerat detta. Det finns ingen gas vid detonationsplatsen.

I Corren undrar läsare om det är en bil som har sprängts framför huset på Ådalsgatan. Men inga sådana uppgifter har ännu bekräftats.

Vittnen berättar också för Corren att det var flera efter varandra snabbt följande explosioner som skedde, uppgifter som dock inte heller har bekräftats av polis.

Polisen arbetar utifrån att det är en brottslig gärning som begåtts utomhus, skriver Aftonbladet, men man vill inte helt utesluta att det kan handla om en olycka. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen har nu en helikopter i luften.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0