Region Skåne har skött upphandlingen.

Skåne har fixat andningsskydd till hela landet

Det högsta skyddet: FFP3-masker

  • Första leveransen kommer i juli
Publicerad 22 maj 2020 kl 15.03

Inrikes. Region Skåne meddelar nu att man upphandlat andningsskydd till landets alla regioner. Det handlar om det bästa skyddet, så kallade FFP3-masker.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Region Skåne som nu meddelar att man lyckats upphandla andningsskydd till landets samtliga regioner.

I juli anländer den första delleveransen av drygt 900.000 andningsskydd, varav 150.000 går till Region Skåne.

"Det är resultatet av en förhandling som Region Skåne har drivit på uppdrag av 17 av Sveriges regioner. Det gemensamma inköpet är det första i sitt slag under pandemin", skriver regionen i ett pressmeddelande.

– I och med detta ser vi ingen akut brist, säger Måns Weimarck, utvecklare på Koncernstab inköp och ekonomistyrning i Region Skåne och den som har förhandlat fram affären.

Region Skåne säger att man liksom flera av Sveriges regioner sedan pandemin startade försökt få köpa bland annat andningsskydd från de företag som tillverkar dem. Men att som enskild region konkurrera med betydligt större aktörer på en internationell marknad är svårt.

"Efter ett initiativ av SKR, Sveriges kommuner och regioner, öppnades möjligheten att få köpa en större mängd andningsskydd. Villkoren var att Sverige köpte in en större mängd andningsskydd och att inköpet samordnades, så att en region förde de andras talan gentemot företaget, vilket landade på Region Skåne", skriver man.

– Det här är viktigt för Skåne och därför gör vi det gärna. Det som har köpts in är andningsskydd av typen FFP3, som i vanliga fall används sparsamt. I dessa tider är åtgången enorm. I och med inköpet har den akuta bristen undanröjts.

Skåne är en av de regioner som har minst coronasmitta. Som Fria Tider tidigare rapporterat anser Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne tillika bror med Staffanstorps starke man Christian Sonesson (M), att den relativt milda spridningen i Skåne kan bero på regionens snabba och tuffa åtgärder, som gick längre än Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.