Skolmassakern i Oregon
Chris Harper Mercer.

Skolmassaker kan ha haft religiöst motiv

Publicerad 2 oktober 2015 kl 09.48

Utrikes. Gårdagens skolmassaker på Umpqua Community College i Roseburg, Oregon, kan ha haft ett religiöst motiv.

Gilla artikeln på Facebook

18-åriga Kortney Moore, som blev vittne till massakern, berättar att hon hörde gärningsmannen uppmana sina offer att uppge sin religionstillhörighet innan han sköt dem, rapporterar Christian Today.

Gärningsmannen sköts ihjäl i en eldstrid med polisen efter att ha mördat minst nio personer på skolan. Tidigare uppgifter gjorde gällande att så många som 30 kunde ha dödats i massakern, men den siffran justerades senare ned.

Massmördaren har identifierats som 26-årige Chris Harper Mercer som ursprungligen kommer från Kalifornien och har en blandad etnisk bakgrund. Harper Mercer hade en vit pappa och en afroamerikansk mamma, skriver The Daily Beast.

På dejtingsajten Spiritualpassions.com hade han en profil där han kallade sig "Ironcross45" – ett användarnamn som, trots Harper Mercers bakgrund, har tydlig nazistisk koppling. Han hade i sin profil uppgett att han var konservativ och republikan, men på samma gång ogillade "organiserad religion" och var intresserad av det ockulta.

I ett blogginlägg uttryckte Harper Mercer beundran för den afroamerikanske mördaren Vester Flanagan som under sommaren sköt ihjäl två vita journalister som Flanagan ansåg var rasister.

"Jag har upptäckt att många människor som honom är så ensamma och okända, men ändå när de spiller det minsta blod vet hela världen vem de är. En man som inte var känd av någon är nu känd av alla. Hans ansikte på varenda skärm, hans namn på allas läppar på varje person på hela planeten, allt inom loppet av en enda dag. Det verkar som att ju fler människor man dödar, desto mer hamnar man i rampljuset", skrev Harper Mercer om Flanagan.

 


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.