Arkivbild.

Snart lika många skjutningar i Sverige som i Mexiko

Publicerad 5 september 2017 kl 08.46

Inrikes. Det sker många fler skjutningar i Sverige än i andra europeiska länder. Det visar en ny forskningsrapport, rapporterar P4 Stockholm. Sverige går snart att jämföra med Mexiko, menar forskarna bakom studien.

Gilla artikeln på Facebook

I relation till folkmängden sker det 4-5 gånger fler skjutningar med dödlig utgång i Sverige än i till exempel Norge och Tyskland. Det visar ny forskning i ämnet.

Enligt kriminologen Joakim Sturup, en av forskarna bakom rapporten, är det svårt att hitta någon närliggande motsvarighet till Sverige.

"Sverige ligger snarare i paritet med södra Italien och Mexiko", säger han enligt P4.

Forskningen visar att våldet inte längre finns så mycket i MC-gängen utan framför allt i storstädernas förorter.

Men forskarna anser sig än så länge inte kunna besvara frågan varför våldet samlas där.

Malmö är den stad där det sker allra flest skjutningar i förhållande till folkmängd. Bara under de senaste veckorna har flera personer skjutits i staden, skriver SR.

Enligt Joakim Sturup är forskningen osäker på om våldet i förorterna beror på en ökad förekomst av illegala vapen där, eller om förklaringen är en tendens att snabbare använda vapnen.

Det man däremot kan konstatera, menar Sturup, är att någonting radikalt har hänt i Sverige.

Förändras inte utvecklingen befarar Joakim Sturup att Sverige kommer få se mycket brutala terrordåd där islamister som Rakhmat Akilov använder granater och automatvapen i stället för lastbilar.

I maj visade en undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder. Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.

I slutet av juni publicerade Expressen en kartläggning av den organiserade brottsligheten i Stockholm. Av 192 gängkriminella hade nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder. Det ursprungsland som sticker ut är Irak, men många kommer också från Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0