Arkivbild.

Snart lika många skjutningar i Sverige som i Mexiko

Publicerad 5 september 2017 kl 08.46

Inrikes. Det sker många fler skjutningar i Sverige än i andra europeiska länder. Det visar en ny forskningsrapport, rapporterar P4 Stockholm. Sverige går snart att jämföra med Mexiko, menar forskarna bakom studien.

Gilla artikeln på Facebook

I relation till folkmängden sker det 4-5 gånger fler skjutningar med dödlig utgång i Sverige än i till exempel Norge och Tyskland. Det visar ny forskning i ämnet.

Enligt kriminologen Joakim Sturup, en av forskarna bakom rapporten, är det svårt att hitta någon närliggande motsvarighet till Sverige.

"Sverige ligger snarare i paritet med södra Italien och Mexiko", säger han enligt P4.

Forskningen visar att våldet inte längre finns så mycket i MC-gängen utan framför allt i storstädernas förorter.

Men forskarna anser sig än så länge inte kunna besvara frågan varför våldet samlas där.

Malmö är den stad där det sker allra flest skjutningar i förhållande till folkmängd. Bara under de senaste veckorna har flera personer skjutits i staden, skriver SR.

Enligt Joakim Sturup är forskningen osäker på om våldet i förorterna beror på en ökad förekomst av illegala vapen där, eller om förklaringen är en tendens att snabbare använda vapnen.

Det man däremot kan konstatera, menar Sturup, är att någonting radikalt har hänt i Sverige.

Förändras inte utvecklingen befarar Joakim Sturup att Sverige kommer få se mycket brutala terrordåd där islamister som Rakhmat Akilov använder granater och automatvapen i stället för lastbilar.

I maj visade en undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder. Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.

I slutet av juni publicerade Expressen en kartläggning av den organiserade brottsligheten i Stockholm. Av 192 gängkriminella hade nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder. Det ursprungsland som sticker ut är Irak, men många kommer också från Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0