Arkivbild.

Snart lika många skjutningar i Sverige som i Mexiko

Publicerad 5 september 2017 kl 08.46

Inrikes. Det sker många fler skjutningar i Sverige än i andra europeiska länder. Det visar en ny forskningsrapport, rapporterar P4 Stockholm. Sverige går snart att jämföra med Mexiko, menar forskarna bakom studien.

Dela artikeln

I relation till folkmängden sker det 4-5 gånger fler skjutningar med dödlig utgång i Sverige än i till exempel Norge och Tyskland. Det visar ny forskning i ämnet.

Enligt kriminologen Joakim Sturup, en av forskarna bakom rapporten, är det svårt att hitta någon närliggande motsvarighet till Sverige.

"Sverige ligger snarare i paritet med södra Italien och Mexiko", säger han enligt P4.

Forskningen visar att våldet inte längre finns så mycket i MC-gängen utan framför allt i storstädernas förorter.

Men forskarna anser sig än så länge inte kunna besvara frågan varför våldet samlas där.

Malmö är den stad där det sker allra flest skjutningar i förhållande till folkmängd. Bara under de senaste veckorna har flera personer skjutits i staden, skriver SR.

Enligt Joakim Sturup är forskningen osäker på om våldet i förorterna beror på en ökad förekomst av illegala vapen där, eller om förklaringen är en tendens att snabbare använda vapnen.

Det man däremot kan konstatera, menar Sturup, är att någonting radikalt har hänt i Sverige.

Förändras inte utvecklingen befarar Joakim Sturup att Sverige kommer få se mycket brutala terrordåd där islamister som Rakhmat Akilov använder granater och automatvapen i stället för lastbilar.

I maj visade en undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder. Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.

I slutet av juni publicerade Expressen en kartläggning av den organiserade brottsligheten i Stockholm. Av 192 gängkriminella hade nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder. Det ursprungsland som sticker ut är Irak, men många kommer också från Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.


Nyheter från förstasidan

Finland ger grönt ljus för attacker mot ryska städer

Provocerar Putin med nytt tufft besked. De vapen som grannlandet skickar till Ukraina får nu användas även på rysk mark.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Henke Larsson: Jag ser inte mig själv som svensk

"Betraktar mig själv som utlänning".. Har samma inställning trots 106 landskamper för Sverige.0 

Regeländring för invandrare. Hälften av alla som börjar SFI hoppar av idag.0 

Utsatta området tas över av konkursförvaltare. Nu har beslutet klubbats av Stockholms tingsrätt.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur