Statistik från enskilda skolor ska mörkas

Publicerad 26 juni 2020 kl 11.04

Inrikes. Skolverket kommer inte längre publicera statistik om enskilda skolor utan bara på riksnivå. Det meddelar myndigheten på fredagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är SCB:s reviderade sekretesspolicy som nu får konsekvensen att ingen statistik från enskilda skolor kommer redovisas i Sverige.

Det var 2019 som SCB gjorde en nytolkning av vad som räknas som sekretessbelagda uppgifter.

I december samma år bedömde kammarrätten i Göteborg att uppgifter hos SCB som gäller friskolors genomströmning, betygssättning och sammansättning av elever omfattas av sekretess.

Informationen ses nämligen som affärshemligheter. Enligt TT/Ekot handlar det om att uppgifterna är något friskolorna "konkurrerar med".

Det hela överklagades men Högsta förvaltningsdomstolen meddelade inte prövningstillstånd, vilket innebär att domen vunnit laga kraft.

Skolverket förklarar idag i ett pressmeddelande att lika villkor ska gälla för kommunala och fristående skolor och att statistik om kommunala skolor därmed inte heller kommer vara tillgängliga.

Det innebär att Skolverket från och med den 1 september 2020 enbart kommer publicera statistik på riksnivå. Myndigheten har nu uppmärksammat regeringen om att det krävs lagändringar för att fortsatt kunna publicera statistik.

– Vi arbetar nu för att få fram en lösning så att föräldrar, beslutsfattare inom skolan, skolhuvudmän, forskare och andra användare kan få samlad information om den svenska skolan igen, säger Skolverkets avdelningschef Eva Durhán.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0