Konflikten i Ukraina

"Stridsvagnskolonn från Ryssland in i Ukraina"

Publicerad 25 augusti 2014 kl 19.22

Utrikes. En rysk stridsvagnskolonn har korsat gränsen från Ryssland in till Ukraina under måndagen, påstår den ukrainske militäre talesmannen Andrej Lysenko.

Gilla artikeln på Facebook

Det ska röra sig om ett dussintal stridsvagnar som nu är på väg i riktning mot staden Mariupol vid den ukrainska Svarta havs-kusten. På bilder som sprids på bland annat Twitter syns hur personal från den av Kiev tillsatta administrationen i den knappt halv miljon stora staden evakueras.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov uppgav att han inte hade några uppgifter om någon rysk stridsvagnskolonn, skriver AP. Tidigare har Ryssland förnekat alla anklagelser om att landet stödjer rebellerna i östra Ukraina med vapen eller soldater.

Imorgon är det tänkt att den ryske presidenten Vladimir Putin ska möta den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i Minsk, Vitryssland. Det är dock oklart om de båda presidenterna kommer sitta ned och prata direkt med varandra eller via medlare.

Uppgifterna om ryska stridsvagnar i Ukraina har tagits emot med skepsis bland pro-ryska kommentatorer. Den ukrainske militära talesmannen Lysenko har i sociala medier fått smeknamnet Lie-senko. Den vanligaste förklaringen bland pro-ryssar till att separatisterna hittills lyckats stå emot den ukrainska armén är att många ukrainska soldater av rysk härkomst deserterat och slutit upp på separatisternas sida.

Från ukrainskt håll vidhåller man dock att Ryssland stöttar separatisterna med både vapen och soldater. Man hävdar även att ryskt artilleri beskjuter östra Ukraina och att den hjälpkonvoj som sändes in i Ukraina under förra veckan i själva verket var ett plundringsuppdrag som stal vapen och ammunition från Ukraina. Bland annat anklagas ryssarna för att ha stulit radardelar och ammunition till handeldvapen.

Den svenske utrikesministern Carl Bildt säger sig i alla fall vara säker på sin sak.

– Nu ser vi hur reguljära ryska förband arbetar inne i södra Ukraina, det kom nya rapporter i morse, sade han till TT.

– Det är alltmer uppenbart att Ryssland nu försöker säkra en enklav, både militärt och säkra den med förnödenheter.

Den svenska regeringen har tidigare varit starka motståndare till att Ryssland skickar hjälp till civilbefolkningen i östra Ukraina. Den ryska hjälpen har skickats efter uppmaningar från både Röda korset och FN om att hjälpbehovet i Ukraina är akut.

Bild:

© Ukrainska militärhögkvarteret

Så ser inbördeskriget ut, enligt Ukraina.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0