Faktaförbudet på KTH
INTE OKEJ: Efter att ha fått kännedom om faktabladet avbröt två lärare på KTH plötsligt en föreläsning och höll ett krismöte med klassen. "Jag utmålades som satan själv", säger Felix, som själv filmade händelsen.

Student tog fram fakta om invandrarbrott – riskerar stängas av från KTH

Scrolla ned för video

  • Felix blev hotad och kallad "rasist" inför hela klassen
  • Då inledde KTH ett disciplinärende – mot honom
  • Studievägledaren: Lämpligt "hålla tyst om sina åsikter om de inte stämmer överens med resten av klassen"
Publicerad 28 mars 2018 kl 18.33

Inrikes. En manlig student vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, skrev ett faktablad om invandrares överrepresentation vid sexbrott. Det ledde till att en afrikansk kvinna mitt under en föreläsning ställde sig upp, pekade på studenten och skrek: "Rasist! Nazist!". Sedan blev den unge mannen föremål för ett disciplinärende – och nu hotas han med avstängning.
 – Det är ingen som pratar med mig längre. Jag är utfryst i hela skolan. Det är helt groteskt, säger studenten till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© KTH

Faktabladet som ledde till disciplinärendet.

© KTH

Pappret innehöll en rad fakta om invandrarbrott. (Klicka för större bild.)

© KTH

Anders Lindström är universitetsadjunkt vid KTH.

Det började med att studenten – som heter Felix – i slutet av november hamnade i en diskussion om feminism och invandring med två kvinnliga kurskamrater.

När han nämnde att invandrare av utomeuropeisk härkomst är kraftigt överrepresenterade som förövare vid brott som våldtäkter trodde inte kvinnorna på honom. De bad honom därför om källor till påståendet.

Läs också: Ny ljudinspelning avslöjar KTH:s olagliga åsiktspolicy: Studenter får inte "sprida politiska åsikter, oavsett om det är fakta" eller inte

När Felix kom hem satte han sig framför datorn och tog fram statistik från olika källor. Det rörde sig bland annat om siffror från Brå och en studie som gått igenom ett stort antal domar och kommit fram till att över 95 procent av alla överfallsvåldtäkter begås av män med utländsk bakgrund.

Efter att han dagen efter hade gett faktabladet till kvinnorna spreds det vidare i hans klass under en föreläsning. Mitt under föreläsningen ställde sig plötsligt en afrikansk kvinna längst bak i salen upp och pekade på Felix, som satt längst fram.

– Hon skrek att jag var "rasist" och "nazist". Jag försökte förgäves säga åt henne att lugna ner sig och att det inte var någon plats för diskussion, säger Felix.

Blev utstirrad av invandrare
En lärare avbröt strax tumultet. Men den skrikande kvinnan kontaktade under föreläsningen ett stort antal manliga invandrare som kom och ställde sig utanför föreläsningssalen och stirrade in på Felix genom rutan.

– Jag tänker att det här kommer gå åt helvete, så jag sitter kvar fem minuter extra i klassrummet. Men de går inte därifrån. Jag bestämde mig för att gå ut till slut för jag kunde ju inte sitta och förnedra mig själv. Precis när jag ska lämna klassrummet marscherar de in i formation och kvinnan skriker: "Här har du dina våldtäktsmän!"

–  Jag lyckades komma därifrån genom den andra utgången. Det var en oerhört hotfull situation. Hade jag sagt någonting där kunde det ha smällt. Hade jag tjafsat emot hade jag säkert blivit nedslagen, säger Felix.

Dagen därpå, fredagen den 1 december, valde fem studenter som Felix gjorde ett grupparbete med att plötsligt frysa ut honom från samarbetet i gruppen. De upphörde helt att kommunicera med honom och ströp även hans tillgång till en gruppchatt och gemensamma arbetsdokument. 

Studiekamrater slutade kommunicera
På måndagen informerades Felix under ett möte med avdelningschefen Magnus Brenning om att han blivit avstängd från det pågående grupparbetet eftersom de övriga studenterna i gruppen ogillade hans politiska åsikter.

Innan mötet hade Felix en föreläsning. Då kom två lärare, utbildningsledaren Anders Lindström och jämställdhetssamordnaren Anna Josefsson, plötsligt in i salen. Utan att nämna Felix namn började de prata om hur allvarligt de såg på det inträffade och lovade att "agera direkt".

– Det är jättebra att ni talade om vad som hände. Väldigt bra. Det här vill vi absolut inte ska hända här på skolan. Det är inte okej, sade Anna Josefsson bland annat.

– De signalerade att jag var satan själv. Det var helt sjukt, säger Felix.

Enligt honom var det de två lärarnas avståndstagande från honom inför hela klassen som ledde till att han blev helt utfryst på högskolan.

– Jag har blivit extremt stigmatiserad och de flesta hälsar inte på mig. 

VIDEO: Lärarna lovar att "agera direkt" mot Felix inför hans klasskamrater:

Det visade sig att en grupp studenter med invandrarbakgrund hade gaddat ihop sig mot Felix för att försöka få honom avstängd från KTH.

De fick hjälp av studievägledaren Annelie Fredriksson med att anmäla Felix för "störande handling eller trakasserier". Vid ett möte med Fredriksson och Marja Mutikainen, HR-ansvarig på KTH, informerades Felix om att han nu var under utredning och riskerade att stängas av från högskolan.

Annelie Fredriksson tar i sin anmälan även upp några andra lösa anklagelser mot Felix vid sidan av faktabladet. Bland annat anklagar hon honom för att "upplevas som konspiratoriskt lagd" efter att han under en diskussion argumenterat för att ordet "hen" hade introducerats på onaturlig väg i språket.

Enligt Fredriksson har Felix också "vid flertalet gånger använt sig av ordet vänsterpatriarket" (sic). Felix uppger dock själv att han aldrig har tagit detta ord i sin mun.

– Det är inte ens ett riktigt ord, säger han.

En annan av punkterna i anmälan går ut på att Felix och en studiekamrat under en redovisning presenterade en affärsidé om ett drive in-café. Enligt Annelie Fredrikssons anmälan ska "de" då ha sagt att de ville ha kontantfritt för att skydda kunder från EU-migranter. Felix sade dock inte någonting om EU-migranter, utan det resonemanget fördes av en helt annan student.

Fredriksson föreslår att man ska ta fram "en handlingsplan där vi går igenom med Felix vad som är ok och när det är lämpligt att hålla tyst om sina åsikter om de inte stämmer överens med resten av klassen både för hans skull och för klassämjans skull".

Fria Tider har vid flera tillfällen sökt Annelie Fredriksson för en kommentar. På KTH lät man dock under onsdagen meddela att hon har gått på semester till nästa vecka.

Disciplinärendet mot Felix är klart för att avgöras och KTH:s beslut kan komma vilken dag som helst.

Uppdatering 29/3: På grund av spekulationer i sociala medier vill Felix förtydliga följande. Diskussionen med de kvinnliga eleverna skedde utanför skoltid. Felix tog fram faktabladet i all hast eftersom han hade skolarbete att ägna sig åt. Han lämnade över faktabladet till kvinnorna innan lektionen hade börjat och det var de, inte han, som senare spred det vidare till andra studenter i salen. Det KTH har vänt sig emot är inte spridningen av dokumentet utan dess innehåll och de politiska åsikter som detta anses ge uttryck för. Faktabladet kan laddas ned i sin helhet här.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.