Bostadsbubblan

Svensk bostadsbubbla brister när som helst

Publicerad 26 augusti 2014 kl 17.58

Ekonomi. Den övervärderade svenska bostadsmarknaden har resulterat i ännu en varning från Internationella valutafonden, IMF, och från den kände nationalekonomen Paul Krugman. Sveriges tungt belånade medelklass har hamnat i det internationella blickfånget, rapporterar nu alla större medier i hela västvärlden förutom de svenska.

Gilla artikeln på Facebook

Nyhetsbyrån Reuters har besökt en visning av en tvårums bostadsrätt i Stockholm och berättar fascinerat om hur mäklaren visade den fullsmockade lägenheten i bara 30 minuter innan en budgivning startade och objektet snabbt såldes för 7 miljoner kronor.

"Fyra av tio bolåntagare i Sverige betalar inte av på sina skulder, och de som amorterar över huvud taget gör det i en takt som i genomsnitt skulle ta dem ett århundrade innan de är klara", skriver Reuters i sin artikel.

En annan internationell nyhetsbyrå, New York-baserade Bloomberg, skriver om hur Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för S och sannolikt finansminister efter valet i höst, lovar att lätta upp det så kallade bolånetaket och införa särskilt riskfulla subprime-lån till riskvilliga unga svenskar.

– Bolånetaket skapar otvivelaktigt problem för unga människor, säger Magdalena Andersson.

Hennes utlovade reform har tagits emot väl av den så kallade 68-generationen, som i genomsnitt har fått värdet på sina bostäder tredubblade tack vare såväl S- som alliansregeringarnas frikostiga lånepolitik de senaste 20 åren. Men varje krona som den äldre generationen har tjänat har samtidigt hamnat på skuldkontot hos yngre människor.

– Vi har inte råd att betala 5 procent ränta om ett amorteringskrav införs, inte med våra löner, konstaterar en högbelånad stockholmare i en kommentar till Reuters.

Sverige, som är känt för sina höga skatter på arbete, har nästan inte någon fastighetsskatt alls, noterar den ansedda nyhetsbyrån. Fastighetsskatten i landet ligger i den nedre skalan bland OECD-länderna och är bara en tredjedel så hög som fastighetsskatten i USA.

Men trots låga fastighetsskatter, generösa ränteavdrag, total frånvaro av amorteringskrav och en massiv utlåning är det ingen politiker som vill göra något åt saken.

– Inget av de politiska blocken vill diskutera höjda fastighetsskatter eller minskade ränteavdrag innan valet, konstaterar John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms universitet och tidigare lärare åt både Magdalena Andersson och Anders Borg, i en kommentar till Reuters.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.