Fängelselyxen
Ett dygn i svenskt fängelse kostar ungefär tre gånger så mycket som en natt på femstjärniga Grand Hotel i Stockholm.

Svenska fängelser dyrare än Grand Hotel

Publicerad 30 april 2014 kl 17.52

Inrikes. Att hålla en person frihetsberövad i den svenska kriminalvården kostar 5 500 kronor per dygn, visar en rapport från Europarådet. Det är nästan tre gånger mer än vad en natt på Grand Hotel i Stockholm kostar och den högsta siffran i Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Igår släppte Europarådet rapporten ”Space I – Council of Europe Annual Penal Statistics” där forskare från universitetet i Lausanne redovisar statistik om kriminalvården i Europa. Sammanställningen bygger på uppgifter från 2011 som inhämtats från Europarådets medlemsstater.

Rapporten innehåller uppgifter om hur mycket det i genomsnitt kostar att hålla en person frihetsberövad i fängelse eller häkte under ett dygn. Kostnadsstatistiken omfattar 40 länder.

Bortsett från ministaten San Marino, som enligt rapporten knappt har några interner överhuvudtaget, är det i Sverige som kostnaden är överlägset högst bland de 40 länder som statistiken omfattar.

Här kostar det enligt Europarådets rapport 612 euro att internera en fånge i ett dygn. Det motsvarar 5 500 kronor.

Det är en påtagligt högre siffra än i andra jämförbara europeiska länder. I Finland kostar en fånge 1 450 kronor per dygn, i Danmark 1 650 kronor och i Norge, som är dyrast i Europa efter Sverige, 2 500 kronor.

Länder som Storbritannien (1 000 kronor per dygn), Tyskland (1 000 kronor) och Frankrike (850 kronor) ligger alla väsentligt lägre än de nordiska länderna.

Lägst kostnader bland länderna i undersökningen har Ukraina och Bulgarien som båda ligger på knappt 30 kronor per dygn och fånge.

När Fria Tider ringer upp femstjärniga Grand Hotel i Stockholm får vi veta att ett enkelrum kostar 1 900 kronor per dygn. Enligt siffrorna i Europarådets rapport spenderar den svenska staten nästan tre gånger så mycket på en kriminell som sitter frihetsberövad på grund av brott.

För de 5 500 kronor en fånge kostar per dygn kan man hyra ett av det anrika hotellets dubbelrum ”Deluxe”. De rummen är 45-50 kvadratmeter stora och har utsikt över Nybroviken mot Stockholms slott. Frukostbuffé ingår i priset, liksom fri entré till hotellets spa som är utrustat med bland annat swimmingpool, jacuzzi och ångbastu.

Cathrine Söderberg, pressekreterare på Kriminalvården, säger att hon känner till Europarådets rapport, men att hon inte på rak arm kan förklara varför kostnaden i Sverige är högre än i andra västeuropeiska länder. Enligt henne kan det finnas skillnader i hur siffrorna beräknats från land till land.

– Det kan vara skillnad på om man inkluderar lokalhyra, till exempel. Vissa äger sina enheter, medan Kriminalvården hyr sina fastigheter, säger Söderberg, som ber att få återkomma när någon på myndigheten hunnit titta närmare på rapporten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Inrikes

Demonstration vid Israels ambassad upplöst av polisen

Samlade fler än coronalagarna tillåter.. Demonstrant började bråka med förbipasserande på elsparkcykel.0 

Försvarsmakten fick be om vaccin från Region Stockholm

Efter påtryckningar från FN, EU och Nato.. Nu skickas ett 50-tal doser till "särskilt utsatta" svenska soldater utomlands.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus