Gunnar Sjöberg med en urblekt svensk flagga.

Svenska kyrkans kommunikationschef: "Uppviglande" att bära kors som kristen

Publicerad 4 augusti 2016 kl 13.45
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En konflikt har blossat upp mellan Svenska kyrkan och Katolska kyrkan sedan ledande företrädare för den förra tagit avstånd från uppmaningar om att bära det kristna korset då det, enligt dem, kan uppfattas som "uppviglande".

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett inlägg på Facebook som Svenska kyrkans kommunikations­chef och ansvarig för kyrkans hemsida Gunnar Sjöberg påstår att uppmaningar om att bära det kristna korset, för att visa stöd för den franske prästen Jacques Hamel som brutalt mördades vid ett islamistiskt terrordåd förra veckan, kan uppfattas som "uppviglande".

"Uppmaningen känns uppviglande och okristligt i de motsättningar som redan råder", skriver Sjöberg och fruktar att kristna kors skulle kunna provocera muslimer till fler våldsdåd. "Vill vi dra saken till religionskrig", undrar han retoriskt.

Uttalandet har fått stor uppmärksamhet på Facebook och i sociala medier. Under gårdagen gav sig Katolska kyrkan i Sverige in i konflikten via Katolskt magasin som är närstående kyrkan och finansieras av Stockholms katolska stift.

"Det är både osmakligt och upprörande att representanter för landets största samfund ser korset som en provokation", skriver tidningens chefredaktör Bitte Assarmo.

Assarmo konstaterar dessutom att Svenska kyrkans präst Anna-Karin Hammar gjort liknande uttalanden.

"Gunnar Sjöbergs och Anna-Karin Hammars budskap är att muslimer är så intoleranta att de inte klarar av att se kristna bära kors. De blandar med andra ord ihop fredliga muslimer med våldsbejakande islamister", skriver hon.

När Fria Tider ringer upp Svenska kyrkan för att ställa frågor om utspelet på Facebook hamnar vi hos fel Gunnar Sjöberg. Istället är det hans namne som är regionsamordnare för LP-verksamheten i Skåne, Blekinge och Halland vi få prata med. Han vill dock inte ta avstånd från det kristna korset.

– Uppvigla? Nu är jag inte med riktigt. Det känner jag inte igen mig i att jag skulle ha skrivit att korset skulle uppvigla? Det bryr väl inte jag mig om? säger han.

– Det är korsets kraft som gör detta! Jag skulle aldrig skriva något sådant!

Efter lite förvirring förstår båda två att det är fel Gunnar Sjöberg vi pratar med. Vid ett nytt försök att nå Svenska kyrkans kommunikationschef via växeln får vi veta att denne är på semester och vi får heller inte något mobilnummer till honom.

– Det är nog inte så lämpligt att jag ger ut det till någon, säger en växeltelefonist till Fria Tider.

På Facebook finns en nystartad grupp som uppmanar människor att bära kors för att visa stöd för kristna i såväl Europa, Mellanöstern och resten av världen som mördas för sin tros skull. I gruppen är det många som laddar upp bilder på sig själva där de har kors på sig för att visa att de tagit ställning mot terrorn.


Nyheter från förstasidan

Svenskägt fartyg kvar i Iran

Stena Impero fast i ökenlandet. Tre ryssar i kvarhållna besättniingen – Moskva kan ingripa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0