STOPPADES: Medborgargardet på 200 personer stoppades av polisen, som skingrade folkmassan i Tumba. Bilden har gruppen själva släppt på Facebook.

Polisen tog i med hårdhandskarna: Krossade svenskt medborgargarde

Publicerad 25 maj 2013 kl 00.05

Inrikes.På fredagskvällen tog polisen för första gången under veckan i med hårdhandskarna och omringade och splittrade ett stort antal personer i Tumba, som dock inte gjort sig skyldiga till brott. Grupperingen var ett medborgargarde och polisen uppger att man slog till eftersom personerna var på "fel plats vid fel tillfälle". Ingen i gardet misstänks dock för brott och alla släpptes efter att ha registrerats med legitimation.

Gilla artikeln på Facebook

Runt 200 man samlades i Älvsjö vid 20-tiden och enligt uppgifter till Fria Tider rör det sig om en brokig skara av såväl "vanliga svenskar" som fotbollshuliganer och högerextremister från flera organisationer. Gruppen, som enligt Expressen ska ha organiserats av personer med anknytning till flera av Stockholms fotbollsfirmor, begav sig till Tumba där de hade hört att det var riktigt oroligt.

Polisen följde efter gruppen hela vägen utan att agera, men klockan 22.45 körde plötsligt flera polisbilar rakt in i klungan av människor och började bunta ihop aktivister, enligt uppgifter från vittnen på platsen.

- Gruppen har inte lyckats återsamla sig. Antalet poliser är helt enormt. Polisen verkar ha satsat alla resurser på att stoppa just svenskarna, säger Fredrik Becklin från Nordisk Ungdom som bekräftar för Fria Tider att några aktivister från hans organisation ingår bland de som har blivit splittrade av polisen.

Enligt vittnet ska samtliga gripna ha släppts fria igen ganska snabbt. Polisen ska ha krävt att få göra ID-kontroll på samtliga innan de frigavs.

Efter polisinsatsen var vreden stor bland medborgargardisterna.

- Det är sjukt hur polisen går på oss med full kraft utan förvarning med batongslag och tårgas, men invandrarna gör dom inte ett jävla skit mot, trots att det enda vi gjort är att försöka hjälpa till att hålla ordningen medan invandrarna bränner bilar och byggnader, säger en ung svensk man som vill vara anonym.

Strax efter 23.00 kom rapporter om att en stor grupp frigivna nationalister hade fått syn på ett antal "bråksugna invandrare", varpå någon typ av konfrontation ska ha uppstått. Uppgifterna är ännu knapphändiga om denna händelse.

Uppdaterad info: Flera skadade när medborgargarden och kravallmakare drabbade samman inatt

Vid 23.50 uppgav en deltagare i medborgargardet att man nu kunde röra sig fritt i Tumba-området utan problem med polisen.

Polisen: Fel plats vid fel tillfälle
Enligt Stockholmspolisens presstalesman Tove Hägg genomförde polisen det massiva ingripandet eftersom folk ringt och klagat på högljudda personer i Tumba.

- 22:16 kommer det in flera samtal om att det samlas 50-tal, 60-tal ungdomar som de beskrivs. De är mörkt klädda och har huvtröjor och det rör sig att de springer över gårdar, de springer i olika riktningar. Patruller kommer så börjar de splittra upp sig. De pratar med dem och kontrollerar några, två stycken blir körda från platsen, de är inte gripna utan de blir avlägsnade som det heter.

Polisens skäl för att ingripa var enligt Tove Hägg enkelt.

- Att de var på fel plats vid fel tillfälle. Det förstod de inte själva och de hade blivit tillsagda att lämna platsen men det gjorde de inte, säger hon.

Flera medborgargarden
Fria Tider fick under fredagskvällen in flera rapporter om och från personer som själva deltar i liknande medborgargarden och grupperingar, dock hittills utan några polisingripanden. Vid 21.30-tiden skickade en läsare in ett foto med beskrivningen "Stort svenskt medborgargarde har nu samlats i Älvsjö för att röja upp!". Bilden visar ett 50-tal män och är tagen utanför Älvsjömässan i Stockholm. Den har postats av en av de större grupperna på Facebook som har tagit initiativ till medborgar­garden, men dess äkthet har i övrigt inte kunnat verifieras av Fria Tider.

Vet du något om händelsen? Tipsa oss

I norra Stockholm har det nationalistiska ungdoms­nätverket Nordisk Ungdom patrullerat gränsen mellan Husby och Sollentuna för att hindra kravallerna från att spridas in i svenska områden.

- Vi gick större delen av natten och fick bra respons, uppger en aktivist i nätverket för Fria Tider.


© Nordisk Ungdom På gränsen mellan Husby och Sollentuna patrullerade nationalister gatorna på torsdagen.

Enligt Expressen räknar polisen med att det uppstår medborgargarden på grund av den avvaktande hållning som myndigheten hittills har tillämpat gentemot våldsverkarna. Inom polisen välkomnar man hjälp från allmänheten.

– Det har varit väldigt mycket folk ute och många som hjälpt till på ett bra sätt, säger Karin Solberg från Söderorts polismästardistrikt till Nyheter24.

Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen medger att många är missnöjda med att polisen inte gjort mer för att gripa våldsverkarna och han tror att medborgargarden kan uppstå som en följd av det.

– Vi är medvetna om att man inte tycker att det händer tillräckligt mycket, så det finns en risk för det. Det har man sett tidigare i andra delar av Sverige och världen, säger han till Expressen.

Patrik Forsén som är talesman för Nordisk ungdom sade tidigare på fredagen till Nyheter24 att man inte förväntar sig några konfrontationer och att man egentligen bara vill vara en lugnande kraft på platsen.

– Men blir vi attackerade så kommer vi självklart att försvara oss, sade Forsén till Nyheter24.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0