Migrationsverket värvar kvotflyktingar i Afrika (arkivbild).

Sverige börjar åter ta emot kvotflyktingar – trots coronan

Publicerad 15 juli 2020 kl 16.18

Inrikes. Trots att coronapandemin fortsätter i omvärlden kommer Migrationsverket nu att börja ta emot så kallade kvotflyktingar från tredje världen igen. Myndigheten försvarar sitt beslut med att det rör sig om personer som "befinner sig i en mycket utsatt situation".
– Det är angeläget att de får komma hit, säger Oskar Ekblad på Migrationsverket.

Gilla artikeln på Facebook

På grund av coronaviruset har Sveriges mottagande av så kallade kvotflyktingar stått still sedan i april.

Men i takt med att reserestriktioner lättar i Sverige och omvärlden planerar nu Migrationsverket för att återuppta verksamheten – trots att pandemin inte är över

– Under det förberedande arbetet har vi haft ett nära samarbete med Folkhälsomyndigheten. Vår bedömning är att arbetet nu kan återupptas, säger Oskar Ekblad, sektionschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Ambitionen är att de första tredje världen-invandrarna ska kunna komma till Sverige i augusti.

– Vi kommer att genomföra överföringarna, gradvis och i nära dialog med berörda kommuner och regioner. I ett första skede kommer det handla om cirka tjugo personer, säger Oskar Ekblad.

Migrationsverket fått råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Enligt Migrationsverket går "folkhälsan i Sverige först".

Till exempel får endast personer utan symtom på covid-19 resa. Personer som tillhör någon form av riskgrupp är inte heller aktuella att få resa till Sverige i nuläget.

– Utgångspunkten är att folkhälsan i Sverige ska gå först. Alla som ska överföras genomgår alltid en hälsoundersökning av sjukvårdspersonal innan avresa, med anledning av pandemin har kontrollerna förstärkts, säger Oskar Ekblad.

Han försvarar samtidigt myndighetens beslut om att återuppta mottagandet.

– Det är viktigt av flera skäl. Inte minst handlar det här om personer som redan befinner sig i en mycket utsatt situation som i det här läget med smittspridningen av covid-19 har förvärrats. Så det är angeläget att de får komma hit. Vi ser också att fler länder lättar på sina reserestriktioner vilket gör det lättare för den här gruppen att komma till Sverige. Därför känns det också angeläget att komma igång med det här viktiga humanitära arbetet, säger Oskar Ekblad.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0