Sverige ger ytterligare 430 miljoner kronor till WHO

Publicerad 9 juli 2020 kl 11.46

Inrikes. Den svenska biståndsmyndigheten Sida har nu beslutat om ännu ett bidrag till WHO – på 430 miljoner kronor. Samtidigt drar sig USA ur FN-organet.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheten har beslutat att utöka det obundna bidraget till WHO genom extra stöd till FN-organets arbete med covid-19 och folkhälsa samt till insatser som "ligger i området mellan hälsa och miljö och klimat".

Att Sida väljer att ge ett obundet bidrag innebär att WHO kan använda de svenska skattepengarna hur de vill.

– Under våren 2020 när covid-19 slagit mot hela världen står det klart att en global pandemi behöver ett globalt svar. I det svaret är WHO:s roll är helt avgörande för att begränsa viruset och dess konsekvenser. Sverige och svenskt bistånd stöttar WHO i detta arbete, och därför väljer vi nu att gå in med ett ökat stöd, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett uttalande.

USA påbörjade häromdagen processen att helt dra sig ur WHO, som Trump-administrationen anklagar för att ha spridit kinesisk desinformation om coronaviruset.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0