SVT-profil stoppar kyrkklockor: "Hör till det förgångna"

Publicerad 18 oktober 2018 kl 13.01

Inrikes. Den tidigare SVT-profilen Pekka Heino har satt stopp för ringande kyrkklockor på Kungsholmen i Stockholm. Han tycker det hör till det gamla Sverige, uppger Hem & Hyra.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Kungsholms kyrka i Stockholm som nu beslutat sig för att begränsa ringning i sina klockor.

Detta efter klagomål från den homosexuelle tv-profilen Pekka Heino, som 2017 lämnade SVT efter 32 år på den statliga tv-kanalen.

Han tycker att all klockringning under hela dygnet ska begränsas.

Enligt Heino hör klockringning till historien, och han accepterar inte att det skulle handla om en svensk tradition.

"Detta är tillfällen som enbart rör det handfull personer som deltar i ceremonin – varför ska ljudstörningen drabba alla inom hörhåll", skriver han i sitt bostadsklagomål, som hanteras av miljö- och hälsoskyddsmyndigheten.

– Det kommer från en tid då kyrkan var en maktfaktor. Just därför ska de sluta. Folk var tvungna att gå till kyrkan. Det tillhör det förgångna. De ska inte ringa av slentrian. Man ska inte behöva drabbas. Tystnad är en bristvara i Stockholm, säger han till Hem & Hyra.

På grund av SVT-profilens envisa klagan går nu Kungsholms kyrka med på att begränsa klockringningen under dop, mässor, begravningar samt vigslar – även dagtid.

"Jag efterlyser debatt om huruvida kyrkklockor verkligen behöver ringa vid varje kristen ceremoni i vårt moderna, sekulariserade samhälle?!? Dessa dop, bröllop och begravningar rör ju oftast bara en handfull personer, som befinner sig inne i kyrkan, där de kan få orgelspel och annat - av hjärtans lust! Varför ska alla som bor runt kyrkan, mot sin vilja, bli indragna i det hela? Och jag köper inte argumentet "det är tradition" - vi har, med rätta, kvittat oss med mycket sådant som hör det förgångna till", skriver Heino på sin Instagram.

Men det pågår även ett större krig mot andra kyrkklockor i Stockholm. Enligt Hem & Hyra har nu Miljöförvaltningen krävt att S:ta Klaras kyrka i Stockholms city ska göra en decibelmätning för att man sedan ska kunna bedöma om kyrkans klockringning "stör" på natten.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Person hittad mördad i skog i Alvesta

Hittades i ett skogsparti.. Anledningen till brottsrubriceringen är de "iakttagelser som polisen gjort på platsen".0 

Tre gripna i Stockholm för mord i Danmark

Greps på måndagen.. Misstänks för två mord och ett mordförsök.0 

60-årig invandrare döms för taxivåldtäkt

Den unga kvinnans liv är förstört.. Hon har panikångest, mardrömmar, sover dåligt och kan inte jobba.0 

Sidor

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0