Korruptionen inom Fifa
Artisten Shakira framför sången "Waka Waka" som var officiell sång för fotbolls-VM 2010.

Sydafrika mutade sig till fotbolls-VM

Publicerad 27 maj 2015 kl 19.18

Lag & Rätt. Sydafrikanska representanter mutade sig till fotbolls-VM 2010 påstod amerikanska åklagare under eftermiddagen idag, svensk tid.

Gilla artikeln på Facebook

© Privat

Visselblåsare. Phaedra Almajid var PR-chef för Fifa under nomineringsprocessen för fotbolls-VM 2022.

© Brittiska regeringen

Mutanklagad. Jack Warner, tidigare vice ordförande för Fifa, utreds sedan förra året för mångmiljonmutor.

Avslöjandet av uppgifterna är ett led i den pågående muthärva som omgärdar fotbollsorganisationen Fifa och i vilken sju personer idag greps i Zürich. Under en presskonferens uppgav Brooklynåklagaren Kelly T. Currie att VM-festligheterna föregicks av avancerade system av mutor för att Fifa skulle gå med på att ge VM till det afrikanska landet, rapporterar AP.

Sydafrika utmanades under omröstningen av fyra andra afrikanska länder, däribland det idag krigshärjade Libyen som ville arrangera VM tillsammans med grannlandet Tunisien. Istället för att få ett fotbolls-VM utsattes landet några år senare för ett Nato-lett anfallskrig som bland annat även Sverige deltog i och är idag ett svårt krigshärjat land.

Fotbolls-VM i Sydafrika är inte det enda VM som föregåtts av mutor. Även nomineringsprocessen för 2018 och 2022 års fotbolls-VM, som Ryssland respektive Qatar vann, var enligt de amerikanska åklagarna köpta. Framförallt ska det ha varit afrikanska Fifa-företrädares röster som köpts enligt visselblåsaren Phaedra Almajid som arbetade med PR-frågor för Fifa under nomineringsprocessen inför fotbolls-VM 2022.

En av dem som utreds för att ha tagit emot mutor för att rösta på Qatar är Fifa:s förre vice ordförande Jack Warner. Warner sparkades från Fifa sommaren 2011 och är nu under polisutredning efter att det kommit fram uppgifter om att han tagit emot två miljoner dollar i mutor.

Förutom tre världsmästerskap utreder de amerikanska åklagarna uppgifter om att sammanlagt 110 miljoner dollar betalats ut i mutor inför arrangemanget av nästa års "Copa America".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus