Tågpersonal kallas "horor" och misshandlas

Publicerad 10 februari 2020 kl 09.10

Inrikes. Det är så farligt för bussförare och tågvärdar att jobba i dagens Sverige att Arbetsmiljöverket ska göra en nationell inspektion av 300 arbetsplatser inom kollektivtrafiken.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Arbetsmiljöverket som kommer genomföra en riksomfattande inspektion av 300 arbetsplatser i kollektivtrafiken, däribland järnväg och bussar.

Personal ombord på tåg och bussar ligger nämligen kraftigt över genomsnittet när det gäller anmälda arbetsolyckor som leder till sjukskrivning som orsakats av hot eller våld.

"För tågvärdar ligger hot och våld bakom nära en av tre anmälda arbetsolyckor som resulterat i sjukskrivning", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Bland bussförare handlar det om en femtedel.

– Bussförare och personal som jobbar ombord på tåg är utsatta för situationer som är särskilt riskfyllda. De ska arbeta i alla områden under alla tider, även stökiga helgnätter, och kontrollera biljetter. Därför är det viktigt att arbetsgivarna minimerar riskerna, säger Eva Karsten, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Problemen beror ofta på att personer försöker resa utan giltig biljett.

– Vi kvinnor brukar oftast bli kallade horor. När det går till andra former är spott vanligast förekommande, det har också hänt att man kastar en kopp kaffe i ansiktet på tågvärden, säger tågvärden Helena Henriksdotter, som arbetat i 40 år på tåg, till SR Ekot och berättar om en kollega som "de" tog tag i benet så att menisken gick av.

Hon föreslår att mer personal sätts in för att kunna möta våldet.

Resultaten från undersökningen presenteras i en rapport senare i år, enligt myndigheten. De arbetsgivare som brister i sitt arbetsmiljöarbete kommer få krav på att åtgärda bristerna och därefter följas upp.

Bland tågvärdar orsakas 27 procent av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro av hot eller våld på arbetsplatsen. Bland buss- och spårvagnsförare är motsvarande siffra 19 procent. I genomsnitt för förvärsarbetande i alla yrken är siffran 7 procent.


Brottsvåg på badhusen

Helgbesöket på badet blev en mardröm. Män från Mellanöstern sexofredade Ann-Sofie, hennes fjortonåriga styvdotter och elvaåriga systerdotter.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 Plus

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0