Tegnell fortsätter avfärda munskydd

Publicerad 5 augusti 2020 kl 07.21

Inrikes. Trots nya studier fortsätter Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell att hålla fast vid sin linje från i vintras – att munskydd inte är ett effektivt skydd mot coronaspridning.

Gilla artikeln på Facebook

I många länder som lyckats få smittspridningen under kontroll har ansiktsmasker eller munskydd varit obligatoriska när man exempelvis vistas i affärer.

Sverige har dock gått mot strömmen. Där har Folkhälsomyndigheten envist hållit fast vid sitt tidigare beslut att inte ens rekommendera användning av munskydd utanför vården. Myndigheten har påstått att det inte finns några tillförlitliga studier som visar att skydden hjälper mot coronaspridning.

Karolinska institutet presenterade på måndagen en ny studie som visade att munskydd är "en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19". Slutsatsen ligger i linje med de nuvarande rekommendationerna från både WHO och amerikanska CDC.

Men i Sverige låter sig statsepidemiolog Anders Tegnell inte rubbas.

– Det är tyvärr ingen som studerat det på någon genomgående nivå, det finns teoretiska diskussioner om att det finns en risk att om man hanterar munskyddet fel kan man riskera att sprida smittan, påstår Tegnell i Sveriges Radio.

Statsepidemiologen har ingen förklaring på varför den övriga världen har kommit fram till att munskydden faktiskt hjälper.

– Det är en fråga som du måste ställa till de länderna men samtidigt ska vi komma ihåg att flera av de länderna har en ökande smittspridning i dag så munskydd kan aldrig vara hela lösningen, det kan bara vara en del i en lösning, säger Anders Tegnell till SR.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0