Tidigare frikänd från terrorbrott i Sverige anhållen för nya terrorplaner i Danmark

Publicerad 22 december 2017 kl 14.10

Utrikes. En 30-årig syrisk asylsökare som bott i Sverige har gripits av dansk polis för planer på att utföra en terrorattack i Köpenhamn. Han tänkte slumpmässigt attackera människor med kniv samt detonera en bomb, skriver Ekstrabladet. Mannen har tidigare åtalats för terrorbrott i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

En 30-årig syrisk invandrare har gripits och anhållits av åklagare i Danmark sedan han planerat utföra ett terrordåd i landet.

Mannen, som tidigare varit bosatt i Sverige, skulle hugga ihjäl slumpmässigt utvalda människor med kniv och även utlösa en bomb.

Häktningsförhandlingen kommer hållas under fredagseftermiddagen.

Dansk polis misstänker att det handlar om samme man som skulle ha varit medbrottsling till den syrier som i jul månad dömdes i Tyskland för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn.

I så fall rör det sig om den syrier som i mars åtalades misstänkt för terrorbrott i Malmö men sedan friades av tingsrätten.

30-åringen greps i december förra året misstänkt för att ha satt eld på en muslimsk bönelokal i Malmö samtidigt som det pågick en shiitisk fest i lokalen. Enligt åklagaren skulle mannen ha utfört dådet genom att kasta molotovcocktails mot fastigheten. Rätten ansåg att åtalet byggde på indicier, men konstaterade att mannen är en "IS-sympatisör", vilket dock inte är olagligt enligt gällande svensk lagstiftning.

Mannen blev således frisläppt och fick senare även 97.000 kronor i skadestånd av den svenska staten för tiden han suttit frihetsberövad innan åtalet i Sverige.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Utrikes

USA: Vi kan inte kontrollera pandemin

"Det är ett smittsamt virus.". Det viktiga är vaccin och behandlingar, enligt Vita husets stabschef Mark Meadows.0 

Joe Biden hånas för bisarr valfusk-groda

Skryter om sin "omfattande valfuskorganisation".. Nu anklagas presidentkandidaten för att ha råkat medge dolda intentioner.0 

Flydde till Moskva redan 2013. Nu får visselblåsaren papper på att han kan stanna.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0