Tidigare frikänd från terrorbrott i Sverige anhållen för nya terrorplaner i Danmark

Publicerad 22 december 2017 kl 14.10

Utrikes. En 30-årig syrisk asylsökare som bott i Sverige har gripits av dansk polis för planer på att utföra en terrorattack i Köpenhamn. Han tänkte slumpmässigt attackera människor med kniv samt detonera en bomb, skriver Ekstrabladet. Mannen har tidigare åtalats för terrorbrott i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

En 30-årig syrisk invandrare har gripits och anhållits av åklagare i Danmark sedan han planerat utföra ett terrordåd i landet.

Mannen, som tidigare varit bosatt i Sverige, skulle hugga ihjäl slumpmässigt utvalda människor med kniv och även utlösa en bomb.

Häktningsförhandlingen kommer hållas under fredagseftermiddagen.

Dansk polis misstänker att det handlar om samme man som skulle ha varit medbrottsling till den syrier som i jul månad dömdes i Tyskland för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn.

I så fall rör det sig om den syrier som i mars åtalades misstänkt för terrorbrott i Malmö men sedan friades av tingsrätten.

30-åringen greps i december förra året misstänkt för att ha satt eld på en muslimsk bönelokal i Malmö samtidigt som det pågick en shiitisk fest i lokalen. Enligt åklagaren skulle mannen ha utfört dådet genom att kasta molotovcocktails mot fastigheten. Rätten ansåg att åtalet byggde på indicier, men konstaterade att mannen är en "IS-sympatisör", vilket dock inte är olagligt enligt gällande svensk lagstiftning.

Mannen blev således frisläppt och fick senare även 97.000 kronor i skadestånd av den svenska staten för tiden han suttit frihetsberövad innan åtalet i Sverige.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Utrikes

Bidragsregn över invandrare när Ylva Johansson lägger fram EU:s politik för "integration"

Storsatsar på tredje världen-kompetens.. EU-bidrag ska ge invandrare "tillgång till ett lämpligt boende till ett överkomligt pris".0 

Mobb försökte döda coronademonstranter

Vänsterextrem attack i Leipzig.. Fortsatte sparka när coronaskeptikerna låg ner.0 

Men Trump ger sig inte. "Vi kommer inte vika oss för valfusk."0 

Vetenskap

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur