Tidigare frikänd från terrorbrott i Sverige anhållen för nya terrorplaner i Danmark

Publicerad 22 december 2017 kl 14.10

Utrikes. En 30-årig syrisk asylsökare som bott i Sverige har gripits av dansk polis för planer på att utföra en terrorattack i Köpenhamn. Han tänkte slumpmässigt attackera människor med kniv samt detonera en bomb, skriver Ekstrabladet. Mannen har tidigare åtalats för terrorbrott i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

En 30-årig syrisk invandrare har gripits och anhållits av åklagare i Danmark sedan han planerat utföra ett terrordåd i landet.

Mannen, som tidigare varit bosatt i Sverige, skulle hugga ihjäl slumpmässigt utvalda människor med kniv och även utlösa en bomb.

Häktningsförhandlingen kommer hållas under fredagseftermiddagen.

Dansk polis misstänker att det handlar om samme man som skulle ha varit medbrottsling till den syrier som i jul månad dömdes i Tyskland för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn.

I så fall rör det sig om den syrier som i mars åtalades misstänkt för terrorbrott i Malmö men sedan friades av tingsrätten.

30-åringen greps i december förra året misstänkt för att ha satt eld på en muslimsk bönelokal i Malmö samtidigt som det pågick en shiitisk fest i lokalen. Enligt åklagaren skulle mannen ha utfört dådet genom att kasta molotovcocktails mot fastigheten. Rätten ansåg att åtalet byggde på indicier, men konstaterade att mannen är en "IS-sympatisör", vilket dock inte är olagligt enligt gällande svensk lagstiftning.

Mannen blev således frisläppt och fick senare även 97.000 kronor i skadestånd av den svenska staten för tiden han suttit frihetsberövad innan åtalet i Sverige.


Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0