Tingsrätt: Äga ärtrör är vapenbrott – får bakläxa

Publicerad 31 oktober 2015 kl 17.18

Lag & Rätt. Tingsrätten dömde en 17-årig pojke för vapenbrott eftersom han köpt en leksakspistol av en kompis. Domstolen ansåg att pistolen var ett skjutvapen trots att anslagskraften var jämförbar med ett ärtrör eller en ballongbella – men nu river hovrätten upp domen.

Gilla artikeln på Facebook

"Att klassa ärtrör, leksaksgevär och toalettpappersrulle med ballong som skjutvapen skulle enligt hovrättens mening inte stå i överensstämmelse med gängse språkbruk", skriver Hovrätten för Västra Sverige i sin friande dom.

Polisens tjänstevapen har en anslagskraft på 493 joule medan den leksakspistol – en så kallad soft air gun – som tingsrätten ansåg var ett vapen låg på 0,2 joule. En ballongbella, alltså en toalettpappersrulle med ballong, kommer upp i 1,06 joule, enligt NFC, tidigare SKL, som var expertvittnen i målet.

"Hovrätten anser inte att en kriminalisering av innehav av vapenliknande föremål som har en så begränsad verkan som 0,2 joule, vilket är helt jämförbart med den verkan en uppenbart ofarlig leksak har, är proportionerlig vare sig sett till gärningen i det konkreta fallet eller till de syften som vapenlagen vilar på", skriver hovrätten och friar den unge mannen.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0