Tingsrätt: Äga ärtrör är vapenbrott – får bakläxa

Publicerad 31 oktober 2015 kl 17.18

Lag & Rätt. Tingsrätten dömde en 17-årig pojke för vapenbrott eftersom han köpt en leksakspistol av en kompis. Domstolen ansåg att pistolen var ett skjutvapen trots att anslagskraften var jämförbar med ett ärtrör eller en ballongbella – men nu river hovrätten upp domen.

Gilla artikeln på Facebook

"Att klassa ärtrör, leksaksgevär och toalettpappersrulle med ballong som skjutvapen skulle enligt hovrättens mening inte stå i överensstämmelse med gängse språkbruk", skriver Hovrätten för Västra Sverige i sin friande dom.

Polisens tjänstevapen har en anslagskraft på 493 joule medan den leksakspistol – en så kallad soft air gun – som tingsrätten ansåg var ett vapen låg på 0,2 joule. En ballongbella, alltså en toalettpappersrulle med ballong, kommer upp i 1,06 joule, enligt NFC, tidigare SKL, som var expertvittnen i målet.

"Hovrätten anser inte att en kriminalisering av innehav av vapenliknande föremål som har en så begränsad verkan som 0,2 joule, vilket är helt jämförbart med den verkan en uppenbart ofarlig leksak har, är proportionerlig vare sig sett till gärningen i det konkreta fallet eller till de syften som vapenlagen vilar på", skriver hovrätten och friar den unge mannen.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0