Transportstyrelsen synar livsfarliga klimatbussar

Publicerad 8 juli 2019 kl 14.12

Inrikes. Regeringen uppdrar nu åt Transportstyrelsen att utreda behovet av trafiksäkerhetshöjande åtgärder för gasdrivna så kallade klimatbussar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 10 mars i år som en biogasdriven buss körde in i en skyddsbarriär vid Klaratunnelns södra infart i centrala Stockholm och exploderade.

Händelsen filmades och spreds över världen som ett möjligt terrordåd. Branden som uppstod var extremt kraftig. Men det handlade alltså om att gasen exploderade när bussen krockade.

Som tur var fanns det inga passagerare i bussen och föraren lyckades springa ut ur bussen. 

Nu får Transportstyrelsen uppdraget att utreda behov av trafiksäkerhetshöjande åtgärder för gasdrivna bussar och föreslå åtgärder som kan vidtas för en förbättrad säkerhet.

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) var olyckan var så pass allvarlig och att den kunde fått "svåra följder", skriver SVT, och därav behöver allt göras för att undvika liknande olyckor i framtiden.

Uppdraget ska redovisas till regeringskansliet senast den 1 december 2019.

I Sverige finns cirka 2.500 gasdrivna bussar. De har införts för att minska koldioxidutsläppen, som regeringen hävdar är farliga för klimatet.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0