Trump: Tio års fängelse för antivita extremister som river statyer

Publicerad 28 juni 2020 kl 14.20

Utrikes. Antivita extremister i den så kallade Black lives matter-rörelsen som deltagit i rivningar av statyer kommer dömas till tio års fängelse. Det meddelar USA:s president Donald Trump på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Två av USA:s federala polismyndigheter, FBI och US Park Police, utreder gemensamt de senaste veckornas vandalism av statyer och monument i landet. Många vandaler har gripits och dussintals andra har efterlysts efter att de fångats på film när de deltagit i den antivita massförstörelsen.

Enligt amerikansk lag är skadegörelse av egendom som tillhör staten ett brott som bestraffas med tio års fängelse, något som den amerikanske presidenten alltså påpekar på Twitter. Han hjälper polisen att hitta de skyldiga genom att sprida efterlysningar av vandalerna på det sociala mediet.

Anhängare av den antivita rörelsen menar istället att vandalerna är hjältar som river ned något de anser vara symboler för förtryck och rasism. Många gånger är måltavlorna för vandalismen statyer över generaler och befälhavare som slogs för Sydstaterna under inbördeskriget, men minst lika ofta drabbas även monument över vita vetenskapsmän och författare av vandalerna.

Många vänsterröster ger även presidenten skulden för att drygt 2,5 miljoner amerikaner smittats av coronaviruset och att över 120.000 avlidit i covid-19. De menar att Trump är en mördare som borde straffas för att han inte lyckats stoppa spridningen av viruset, och att det är en mer angelägen fråga än att jaga statyvandaler.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

13 dömda efter "ren avrättning" i Göteborg

Fyra får livstid. Offret var på väg från födelsedagsfest i Gamlestaden.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.