Trumps sista tal: Jag startade inga nya krig

Publicerad 19 januari 2021 kl 23.08

Utrikes. Donald Trump betonade vikten av nationell identitet när han på tisdagen höll sitt sista tal som USA:s president. Och han lovade att den politiska rörelse han startat bara har börjat.

Gilla artikeln på Facebook

Under tisdagen publicerade Vita huset Donald Trumps sista tal som president, där han tar farväl till det amerikanska folket. Talet, som är 20 minuter långt, hyllas nu av många i sociala medier.

I morgon installeras Demokraternas Joe Biden som president.

I sitt tal pratar Trump bland annat om alla de saker han lyckats åstadkomma som president.

– Jag är särskilt stolt över att vara den första president på decennier som inte har startat några nya krig, säger han och fortsätter:

– Framför allt återuppväckte vi den heliga idén att regeringen i Amerika svarar inför folket. Detta, hoppas jag, blir mitt största arv. Tillsammans gav vi tillbaka styret över vårt land till det amerikanska folket.

Han talar ingenting om valfusk men påpekar att hans politiska rörelse bara har börjat.

– Nu, när jag förbereder mig på att överlämna makten till en ny administration vid middagstid på onsdag, vill jag att ni ska veta att den rörelse vi startat bara har börjat. Det har aldrig funnits något liknande. Idén att en nation måste tjäna sina medborgare kommer inte att försvinna, utan istället växa sig starkare för varje dag som går.

Men han varnar också för framtiden och betonar vikten av att behålla den nationella identiteten. Annars kan det gå illa, antyder han.

– Nyckeln till nationell storhet ligger i att upprätthålla och fortsätta vår gemensamma nationella identitet. Det innebär att fokusera på det vi har gemensamt: arvet som vi alla delar.

– I centrum för detta arv finns också en stark tro på yttrandefrihet och öppen debatt. Bara om vi glömmer vilka vi är och hur vi kom hit, skulle vi någonsin kunna tillåta politisk censur och svartlistning i Amerika. Det är inte ens tänkbart. Att stänga av fri och öppen debatt bryter mot våra kärnvärden och våra mest bestående traditioner. Amerika är inte en blygsam nation av tämjda själar som behöver skyddas från dem med en annan åsikt. Det är inte vilka vi är. Det kommer aldrig bli vilka vi är.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Chefsåklagare: "Akut" risk att terrorister invandrar till Sverige – för att slippa straff

Vädjar om att de milda svenska terrorlagarna skärps. Riksdagen vill förbjuda deltagande i "rasistiska" organisationer – men inte i terrororganisationer som IS.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Utrikes

Flyganfall i östra Syrien. "Vi vet att vi träffade det mål vi var ute efter".0 

Högre böter än väntat för censurerande nätjättar i Polen

Jätteböter för nätjättar.. Handlar om att bekämpa politisk korrekthet, enligt premiärminister Mateusz Morawiecki.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur