Faksimil: Fria Tider

Uppror när invandrare får gratis körkort

Publicerad 22 februari 2012 kl 14.55

Inrikes.När Fria Tider i februari 2011 skrev att Laholms kommun erbjöd subventionerade körkort till nyanlända invandrare ledde det till uppror. Nu sprids artikeln på nytt i sociala medier - och många är fly förbannade igen. Samtidigt fortsätter flera kommuner i Sverige att erbjuda gratis körkort till invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att Fria Tider publicerat nyheten om hur invandrare får subventionerade körkort blev Laholms kommun nedringda av arga svenskar från hela landet som uttryckte sin avsky mot att kommunen använde deras skattepengar för att subventionera körkort åt nyanlända invandrare.

"Ett oresonligt hat mot den tjänsteman som handlägger integrationsärenden i Laholms kommun", skrev tidningen Norra Skåne några dagar senare. Hallandsposten lät så småningom meddela att kommunen tagit hjälp av Säpo efter alla de hot och hatmejl som strömmat in.

Ganska precis ett år efter Fria Tiders första artikel om de skattefinansierade körkorten har en ny proteststorm vuxit fram i sociala medier. Flera tusen personer har läst och spridit artikeln på Twitter, Facebook och i olika webbforum de senaste dagarna.

"Reinfeldt har lyckats. Vi får inget, dom får allt", skriver signaturen 2rep på twitter.

Signaturen Linnéa håller med:

"Precis som det skulle vara lätt för oss svenskar att ta körkort! Här sitter jag arbetslös, har inga pengar att varken ta körkort eller ha ett eget boende! Blir fan förbannad på hur jävla kasst vi svenskar lever i 'vårt' land än vad invandrare gör här. Lever fan som kungar...Betala körkorten till oss svenskar som behöver jobb och ett boende. Fan snart 22 år.. Kill me!", skriver hon.

Även signaturen Yvonne är förbannad:

"Nää nu börjar det tamig faaaan gå för långt. Hade VI SVENSKAR fått samma behandling om vi kommit till deras land ?? Skulle inte tro det ..."

Pågår fortfarande
Just i Laholm har kommunen faktiskt vikt ned sig och efter kritikstormen 2011 tog man bort systemet som gav skattemedel till invandrares vanliga B-körkort. Om en invandrare i Laholm ska få hjälp med körkort i fortsättningen så är det buss eller annan typ av yrkesförarlegitimation som gäller, sade kommunen i ett uttalande i maj samma år.

Men i flera andra kommuner får invandrare fortfarande det vanliga B-körkortet betalt. I Kramfors till exempel ställer kommunen upp med 10 000 skattekronor till körlektioner, teoriprov och uppkörning. Pengar som ursprungligen kommer från de svenska skattebetalarna genom statliga bidrag.

- ”Kramfors är långt ifrån den enda kommunen som väljer att lägga en del av pengarna på körkortsutbildning, utan vi behöver bara gå till vår grannkommun Härnösand som kommit mycket längre", skrev BAS-nämndens ordförande Jonne Norlin (S) i Tidningen Ångermanland när de skattefinansierade körkorten infördes.

Det dröjde inte lång tid innan bloggen Politiskt Inkorrekt uppmärksammade vad som pågick. Och då började folk höra av sig till kommunen.

-– Massor har ringt, en hel del rasister som var upprörda, sade Jonne Norlin till radions P4.

Enda villkoret: Var inte svensk
Exakt hur många kommuner som erbjuder sina invandrare gratis körkort är svårt att veta. Det finns inget centralt register och verksamheten kan arrangeras både av kommunen direkt och av till exempel boenden för så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Vissa kommuner har hittat på verkligt kreativa lösningar för att fixa körkort även åt sina vuxna invandrare. I Örebro till exempel erbjuder det skattefinansierade kommunala bostadsbolaget Öbo en ekonomisk hjälp där invandrare erbjuds praktisera i bolaget och ta körkort, med pengar som kommunen fått i EU-stöd från europeiska socialfonden. Det enda villkoret för att få hjälp med körkortet är att man inte är svensk.

-– Det finns omkring 17 procent invånare med utländsk bakgrund i Örebro men i Öbo har bara åtta procent av våra medarbetare den bakgrunden. Det vill vi ändra på och nu ska inte bristen på körkort längre vara ett hinder för att få anställning hos oss, sade Öbos vd Ulf Rohlén till Nerikes Allehanda när projektet startade 2009.

Uppdatering: Säg nej på Facebook!
Klicka "Gilla" i rutan nedan för att säga NEJ till gratis körkort till invandrare.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.