Konflikten i Ukraina
Den ökända högerextrema Azovbataljonen är en av de milisgrupper som ska vapentränas av de amerikanska soldaterna.

USA-soldater på plats i Ukraina – ska lära nazisterna döda

Publicerad 21 april 2015 kl 19.02

Utrikes. På ett övningsfält utanför Lvov ägnar sig amerikanska soldater just nu åt att öva upp Ukrainas så kallade nationalgarde. Bland dem som ska vapentränas av USA finns brutala nynazistiska milisgrupper.

Gilla artikeln på Facebook

Arrangörerna bakom övningarna, som ska pågå i ett halvår, är 300 fallskärmsjägare från USA:s 173:e luftburna brigad. Brigaden beskrivs som experter på utrensningar i storstadsmiljöer, rapporterar Sputnik News.

En av de bataljoner som ska vapentränas av amerikanerna är Azov, en milis som består av utländska högerextremister som slåss på USA:s och EU:s sida i konflikten. En av medlemmarna är svensken Mikael Skillt, som tidigare var medlem i nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Flera av de andra bataljonerna i övningen, som Jaguar, Omega och Kultjitskij-bataljonen, har gjort sig kända för sina grymheter gentemot civilbefolkningen i Donbass.

Ukrainas president Pjotr Porosjenko sade under sitt invigningstal att övningarna är ett första steg i den hjälp som USA tidigare utlovat Kiev i början av inbördeskriget.

Övningarna kommer enligt inrikesminister Arsen Avakov att pågå fram till november.  De amerikanska styrkorna ska även lämna över ammunition och specialutrustning till ukrainarna innan de lämnar landet.

Den före detta republikanske presidentkandidaten Ron Paul är en av dem som riktar hård kritik mot Obama-administrationes beslut att skicka väpnade styrkor till Ukraina.

"Den pågående vapenvilan är visserligen bräcklig men håller fortfarande i sig. Vilken typ av signal skickar man då till den USA-understödda regeringen i Kiev när man sätter in amerikanska soldater för att bistå med utbildning och utrustning [...]? Är det inte möjligt att de kan tolka det som ett grönt ljus för att inleda nya strider mot utbrytarregionerna i öst?" skriver Paul i en krönika som publicerades i Fria Tider Plus under måndagen.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0