Spänningarna i Europa

USA vapenskramlar mot Ryssland

Publicerad 24 augusti 2014 kl 18.28

Utrikes. Det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon annonserade under eftermiddagen idag att man flyttar ett stort antal pansarfordon till Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Militärbasen Fort Hood i Texas, en av världens största militärbaser, har fått order om att skeppa iväg större delen av basens stridsvagnar och pansarfordon till Östeuropa.

– Det här är en svår utmaning, för det här är något som inte har gjorts förut. Vi flyttar, inte hela brigader, men väldigt stora antal till fem olika östersjöländer, berättar logistikofficeren Carlton Huguley i ett videoklipp som publicerats på internet.

Det amerikanska vapenskramlandet är tänkt som en varning till Ryssland om att man inte tolererar rysk intervention i Ukraina. Ryssland har de senaste månaderna tagit emot omkring 200.000 ukrainska flyktingar och sände under veckan in en hjälpkonvoj i landet för att avhjälpa den svåra humanitära situation som råder där till följd av det pågående inbördeskriget.

På sin hemsida skriver Pentagon att de stridsvagnar och pansarfordon som nu skickas till Östeuropa ska ingå i en större militärövning under hösten.

"USA visar sitt fortsatta engagemang för kollektiv säkerhet genom en rad åtgärder som syftar till att lugna Nato-allierade och deltagare i USA:s engagemang för varaktig fred och stabilitet i regionen, mot bakgrund av den ryska interventionen i Ukraina", heter det i ett uttalande på Pentagons hemsida.


Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson avfärdar kritikerna som "överklassen"

Efter angreppet mot Ivar Arpi. "Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

"Bytte kön" på fiskar med hjälp av soja. Japanska forskarnas lyckade experiment.0 

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0