Spänningarna i Europa

USA vapenskramlar mot Ryssland

Publicerad 24 augusti 2014 kl 18.28

Utrikes. Det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon annonserade under eftermiddagen idag att man flyttar ett stort antal pansarfordon till Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Militärbasen Fort Hood i Texas, en av världens största militärbaser, har fått order om att skeppa iväg större delen av basens stridsvagnar och pansarfordon till Östeuropa.

– Det här är en svår utmaning, för det här är något som inte har gjorts förut. Vi flyttar, inte hela brigader, men väldigt stora antal till fem olika östersjöländer, berättar logistikofficeren Carlton Huguley i ett videoklipp som publicerats på internet.

Det amerikanska vapenskramlandet är tänkt som en varning till Ryssland om att man inte tolererar rysk intervention i Ukraina. Ryssland har de senaste månaderna tagit emot omkring 200.000 ukrainska flyktingar och sände under veckan in en hjälpkonvoj i landet för att avhjälpa den svåra humanitära situation som råder där till följd av det pågående inbördeskriget.

På sin hemsida skriver Pentagon att de stridsvagnar och pansarfordon som nu skickas till Östeuropa ska ingå i en större militärövning under hösten.

"USA visar sitt fortsatta engagemang för kollektiv säkerhet genom en rad åtgärder som syftar till att lugna Nato-allierade och deltagare i USA:s engagemang för varaktig fred och stabilitet i regionen, mot bakgrund av den ryska interventionen i Ukraina", heter det i ett uttalande på Pentagons hemsida.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Här puttas kvinnan framför tåget i tunnelbanan

Video.. Främmande mannen slår till – precis när tåget anländer.0 Plus

Tyska Säpo klassar vaccinkritiker som "statsfiender"

Coronademonstranterna får samma beteckning som nazister.. Nu vill det tyska författningsskyddet få behandla vaccintvivlarna på samma sätt.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0