Vägrade svära trohet till Israel – då avbokade universitet

Publicerad 19 januari 2020 kl 10.28

Utrikes. Journalisten Abby Martin, 35, skulle hålla ett tal på delstatsuniversitetet i amerikanska Georgia men avbokades efter att ha vägrat skriva på en trohetsdeklaration till Israel, rapporterar Telesur.

Gilla artikeln på Facebook

Universitetet avbokade Martin efter att ha krävt att hon skulle skriva på en lojalitetsskrift där hon intygade att hon inte tänkte uppmana till bojkott av Israel, vilket numera är ett krav för att få tala på universitet och andra offentliga institutioner enligt lagen i stora delar av USA.

– Jag vägrade och mitt tal ställdes in. Eventet blev inte av efter att kollegor ställt sig bakom mig, säger Abby Martin till Telesur, där hon själv arbetar.

Sedan 2014 har 28 delstater i USA, bland annat Georgia, antagit lagar mot bojkotter av Israel. I flera fall handlar det om förordningar som har införts direkt av delstatens guvernörer, skriver Telesur på nätet.

Svensk media har tidigare rapporterat att utvecklingen beror på den så kallade kristna högern och deras järngrepp om amerikansk politik, medan många menar att det är andra grupper som håller i taktpinnen.

Martin är å sin sida en stark kritiker av av Israels tuffa rasregelsystem och inte sällan hårdföra politik mot den palestinska befolkningen.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0